Educație

„Verde pentru Generaţia Alpha”, program de mediu pentru elevi lansat de Teach for Romania

Teach for Romania, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, desfășoară programul „Verde pentru Generația Alpha”, un program de educație de mediu adresat ciclului preșcolar, primar și gimnazial, cu focus pe înțelegerea și relaționarea într-o manieră sustenabilă cu mediul înconjurător. Programul va fi implementat în 109 școli și 17 grădinițe din comunitățile vulnerabile în care Teach for Romania activează. 145 de profesori din rețeaua Teach for Romania vor lucra cu materialele dezvoltate în cadrul programului cu 2.900 de elevi.

Iuliana Pielmuș, CEO Teach for Romania, spune despre modificările climatice că ele trebuie aduse în atenția copiilor care trebuie educați în spiritul unei atitudini sustenabile. „Modificările climatice nu mai sunt o problemă a viitorului. Ele sunt deja aici și le experimentăm zi de zi prin fenomene climatice extreme și prin schimbări vizibile din jurul nostru. Nu mai putem amâna nici responsabilitatea personală de a acționa, nici educarea copiilor și tinerilor în spiritul unei atitudini sustenabile. Iar această educație pentru mediu e important să fie făcută riguros, sistematic și susținut. Nu ajunge să stingem lumina o oră pe an, de Ziua Pământului. Este vital ca toți profesorii, indiferent de materia pe care o predau, să își unească forțele și să facă educație pentru mediu, cât mai des și cât mai corect”, spune Iuliana Pielmus.

Programul își propune, prin abordarea temelor mari ale schimbărilor climatice, să contribuie autentic la modificarea comportamentelor viitorilor adulți, pe termen lung, și oferă metode și instrumente de lucru profesorilor referitor la ce ar trebui să știe (informații), să poată face (abilități) și ce atitudine să aibă un elev care termină clasa a 8-a pentru ca el să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunității în care trăiește.

„Să vorbești în comunitățile vulnerabile despre importanța mediului și a dezvoltării sustenabile este o misiune dificilă însă foarte importantă, căci aceste comunități sunt cele mai expuse la degradarea mediului natural și la schimbările climatice. Educația de mediu reprezintă un element important ce trebuie abordat încă din copilărie, de aceea considerăm că este necesar să intervenim cât mai devreme, să sprijinim copiii să acționeze, să aducă o schimbare la nivelul comunității lor și să crească într-un mediu sănătos. Susținerea unei educații de mediu este o prioritate pentru Fundația OMV Petrom și pentru Teach for Romania, iar programul “Verde pentru Generația Alpha” oferă oportunități de a acționa și instrumente de lucru atât cadrelor didactice, cât și elevilor, astfel încât schimbarea să fie una reală”, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundaţia OMV Petrom.

Hartă a competențelor pentru elevi

În cadrul programului a fost dezvoltată o hartă a competențelor pentru elevi – un curriculum descris și detaliat progresiv, de la ciclul preșcolar până la final de gimnaziu. Harta competențelor este aliniată la profilul absolventului și la curriculumul școlar. Pentru a susține practic dezvoltarea competențelor, au fost create trei ghiduri de activități pentru educatori, învățători și profesori, cu activități ușor de integrat în programa existentă, indiferent ce materie predau.

De asemenea, fiecare profesor Teach for Romania a primit și câte un kit de educație de mediu cu materialele necesare punerii în practică a activităților la clasă, împreună cu elevii. Kit-urile conțin în primul rând materiale educative (ghiduri și cărți cu activități), jocuri educaționale care abordează concepte legate de protecția mediului, instrumente pentru observații și analize (lupe sau microscoape mici pentru a examina plante, insecte sau alte elemente ale naturii). De asemenea, kit-urile mai includ seturi de experimente (legate de apă, sol și alte aspecte ale mediului), semințe și ghivece pentru a încuraja elevii să își cultive propriile plante și informații despre importanța plantelor în menținerea echilibrului ecologic. Cutia kit-ului care conține materialele educative este confecționată din carton reciclabil și poate fi reutilizată, transformându-se într-o mini-seră pentru plantarea semințelor primite în kit.

Materialele informative scrise, dedicate profesorilor, sunt susținute și de materiale video care abordează importanța educației de mediu din perspectiva mai multor personalități din domeniul educației. Mai mult, ele aduc claritate în ceea ce privește de ce și cum trebuie să facem educație de mediu și cum trebuie privite competențele din curriculum, pentru fiecare ciclu în parte.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker