Sănătate

Valul patru al pandemiei de Covid-19 înghite Buzăul

Valul patru al pandemiei de Covid-19 a lovit puternic și la Buzău, iar autoritățile au fost nevoite să găsească soluții rapide pentru a putea să trateze în continuare numărul mare de pacienți care vin la unitățile spitalicești din județ. Astfel, spitalul de la Nehoiu a fost declarat unitate suport Covid-19, iar pacienții care au forme ușoare sau cel mult medii sunt trimiși pentru a fi tratați de medicii de acolo, aflați la prima experiență de acest fel.

În scurt timp de la deschiderea spitalului din Nehoiu pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, locurile libere s-au împu­ținat de la zi la zi. Dacă vineri erau internați 17 pacienți, luni numărul acestora ajunsese la 37. ­Ma­nagerul Spitalului Orășe­­nesc Nehoiu a declarat, pentru OPINIA, că, dintre cei 37 de pacienți, cinci au fost transferați de la Brașov, pentru că nu s-au mai găsit locuri pentru ei în altă parte, iar 32 erau de la cele două spitale din Buzău, Spitalul Județean și Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

În municipiul Buzău situația parte să scape de sub control. Dacă inițial buzoienii infectați cu Sars-Cov-2 care veneau la UPU la Spitalul Județean de Urgență ar fi trebuit să fie internați și, după șapte zile, să se facă transferul către spitalul de la Nehoiu, acum situația este cu totul alta. Pacienții sunt trimiși direct la Nehoiu și sunt internați, iar starea lor se schimbă destul de repede, cei mai mulți dezvoltând forme ușoare. În spital rămân internați doar pacienții care au o formă ușoară spre medie, cel mult, dar sunt și persoane care sunt internate pe Secția de Terapie Intensivă. În cazul acestor persoane, după ce sunt stabilizați, li se face transferul către spitalele din care au fost aduși. În acest caz este vorba ­des­pre Spitalul Județean Buzău și Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Reamintim că Spitalul Orășenesc Nehoiu dispune de 45 de locuri pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

Imaginile disperării la Spitalul Județean de Urgență Buzău

La Spitalul Județean Buzău lucrurile stau mai rău! De câteva zile circulă pe internet imagini cu pacienți care sunt tratați pe hol, pentru că Spitalul este blocat de pacienții Covid-19. Îmbră­cați, cu fesuri pe cap, înveliți cu pături, unul lângă altul, bolnavii așteap­tă să fie văzuți de medicul de gardă.

În holul spitalului au fost amplasate câteva paturi unde sunt primiți pacienții care nu sunt bolnavi de Covid-19. Zona de triaj a fost improvizată la intrarea principală, în zona birourilor. Aceasta a fost singura soluție pe care managerul spitalului, Clau­diu Damian, a găsit-o pentru a putea ține departe bolnavii care nu sunt infectați cu noul coronavirus  de cei infectați. De asemenea, preluarea mai rapidă a pacienților în triajul improvizat pe hol va permite ca ambulanțele care for­mează coadă în curtea spitalului să fie eliberate mai repede, pentru a pleca spre alte urgențe.

,,Toate celelalte zone din Unitatea de Primiri Urgențe sunt pline în acest moment. Am decis să pun paturi pe hol la Direcție ca să pot face altă zonă de triaj și să mai golesc din Ambulanțe”, a declarat,  pentru sansanews.ro, Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

În Spitalul Județean de Urgență Buzău erau internate duminică peste 130 de persoane infectate cu Sars-Cov-2, iar 25 dintre acestea se aflau în Unitatea de Primiri Urgențe. Pacienții sunt pozitivi și ar fi trebuit să fie internați pe o secție specială, dar nu mai sunt locuri disponibile. Totodată, toate cele 14 locuri de la Terapie Intensivă sunt ocupate, iar ­eli­berarea lor se face doar în urma unui deces. ,,Riscăm să se blocheze spitalul! Luni o să mai luăm în calcul evacuarea unui etaj care are surse de oxigen, dar după acest lucru nu mai avem alternative decât să facem tot spitalul Covid iar ceilalți pacienți, cu AVC, accidente, alte afec­țiuni, nu vor mai avea loc”, declară Claudiu Damian, manager SJU Buzău.

Zilnic sunt înregistrate multe cazuri de Covid-19, iar situația tinde să devină tragică. În ultima lună au fost înregistrate peste 4.000 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2, iar numărul acestora este într-o creș­tere continuă.

Luni, Direcția de Sănă­tate Publică a raportat 365 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus și trei cazuri de reinfectare, la 892 de buzoieni testați în week-end. Dacă ar fi să ținem cont și de cazurile care au fost raportate duminică, respectiv 142, am constata că peste jumătate dintre buzoienii testați au fost infectați cu Sars-Cov-2. Acestor cazuri li se adaugă și nouă decese raportate luni, pacienții având vârste cuprinse între 48 și 82 de ani. Astfel, Buzăul a înregistrat un nou record în privința cazurilor noi raportate zilnic.

Vaccinarea a fost resuscitată

De cealaltă parte, campania de vaccinare a înce­put să prindă viteză, iar buzoienii se prezintă în fața centrelor de vaccinare într-un număr mai mare. Marieta Boloș, subprefectul cu atribuții de prefect, spune că se constată o creștere a interesului pentru vaccinare în rândul buzoienilor. Aceștia vin să se vaccineze de teama valului patru, dar și pentru că au trecut șase luni de la ultima doză administrată și sunt apți pentru a fi vaccinați cu cea de-a treia doză. Acesta este și motivul pentru care centrul de vaccinare drive-thru din parcarea Kaufland din zona Bariera Ploiești a fost luat cu asalt de către buzoieni în ultimele zile, iar personalul de acolo face față cu greu numărului mare de persoane care vin să se imunizeze. Marieta Boloș face un apel către toți buzoienii care vor să se vaccineze să se adreseze și celorlalte centre de vaccinare de pe raza județului pentru a reduce ­aglo­merația și timpul de aștep­tare.

Conform ultimei raportări, de luni dimineață, în Buzău au fost vaccinate 593 de persoane cu prima doză și 91 cu cea de-a doua doză, în ultimele 24 de ore. De asemenea, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent au fost imunizate 76.092 persoane cu ambele doze și 95.892 cu o singură doză.

Și la nivel național vaccinarea merge mai bine. Duminică au fost vaccinate 42.566 de persoane, cele mai multe fiind prezente în centrele de vaccinare pentru prima doză. Concret, 22.629 de persoane au fost imunizate cu prima doză, 4.727 cu a doua doză, iar 14.210 s-au vaccinat cu doza a treia.

Din 27 decembrie 2020, de când a debutat campania de vaccinare, au fost vaccinate 5.668.552 persoane cu schema completă. Cu a treia doză s-au vaccinat 503.090 persoane, cele mai multe optând pentru vaccinul de la Pfizer. În total, au fost administrate 11.175.648 doze.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker