Politic

Valorificarea turistică a caselor vechi: Pufu întreabă, Romașcanu răspunde

Senatorul liberal Vlad Pufu a făcut o interpelare către ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, în care i-a cerut acestuia să îi comunice situația patrimoniului format din case boierești vechi, conace, crame, castele și palate. Interpelarea este justificată de către senatorul liberal prin prisma faptului că aceste obiective nu sunt valorificate în țara noastră, deși ar putea reprezenta o adevărată „mină de aur” din punct de vedere turistic, după cum o dovedesc alte țări din Europa, precum Franța sau Italia.

„În luna decembrie am făcut o interpelare adresată ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, pe tema patrimoniului impresionant de case vechi boierești, conace, crame, castele și palate, care este prea puțin exploatat. Am propus lansarea unui program național de identificare, evaluare şi restaurare a acestor construcții valoroase și am vrut să aflu dacă Ministerul Culturii are în plan un astfel de proiect, mai ales că se impune introducerea lor într-un circuit turistic asemănător celor din Italia sau Franţa (…) Consider că moștenirea arhitecturală a României trebuie conservată și protejată și e de datoria tuturor să menținem vie o parte a istoriei noastre, mai ales că pot reprezenta un potențial turistic uriaș”, a transmis Vlad Pufu, pe pagina sa de Facebook.

Din răspunsul Ministerului Culturii, rezultă că ultima actualizare a Listei Monumentelor Istorice incluse în patrimoniul cultural al României a avut loc în anul 2015. La nivel național sunt 30.148 de monumente cuprinse pe această listă, dintre care 869 sunt în județul Buzău. Unele dintre acestea însă, sunt proprietate privată, neputând fi restaurate fără acordul proprietarilor.

„Posibilitatea de finanțare, inclusiv pentru proiectul de restaurare, este condiționată de dorința beneficiarului de a întreprinde lucrări de reparații. Desigur că aceasta nu împiedică manifestarea inițiativei locale de a iniția proiecte de conservare și punere în valoare prin accesarea de fonduri europene. Apreciem preocuparea dvs. pentru protejarea patrimoniului local și introducerea în circuitul turistic. Vă rugăm să sensibilizați autoritățile locale în acest sens”, se arată în adresa Ministerului Culturii.

Și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, implicat în realizarea Planului Național de Redresare și Reziliență, a transmis un mesaj senatorului Vlad Pufu, în care i-a comunicat că se intenționează descoperirea a zece muzee construite sau reabilitate și puse în valoare, 30 de castele, 95 de biserici și mănăstiri, 15 cule, 20 curii, 20 fortificații romane, 20 de sate cu arhitectură tradițională, 30 obiective gastronomice și multe altele, fiind astfel încurajat turismul de destinație, punerea în valoare a obiectivelor și rutelor prea puțin cunoscute până acum.

De asemenea, Ministerul mai consideră că, în urma analizei datelor din Indicele de Competitivitate pentru Turism și Călătorii și a Strategiei Naționale a României pentru Dezvoltarea Turismului în perioada 2020 – 2030, țara noastră „trebuie să se concentreze pe trei segmente principale pentru a putea atrage în continuare cheltuielile mai mari din partea turiștilor și pentru a putea determina creșterea duratei medii a șederii acestora în diferitele locații: patrimoniu cultural, turism cultural și istoric (împreună cu gastronomia), natură și aventură, cuprinzând ecoturismul și turismul rural, sănătate și wellness, cu accent pe resursele balneare bogate ale României”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker