Actualitate

Val de căldură extremă în Buzău

Astăzi, județul Buzău se confruntă cu temperaturi de foc, fiind sub avertizare cod portocaliu emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii anunță că în multe zone din țară, inclusiv în Buzău, termometrele au arătat deja 40 de grade Celsius la ora prânzului.

Valul de căldură intens se va menține în Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei și în sudul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate. Maximele vor oscila între 33 și 38 de grade, iar în unele locuri izolate se vor înregistra chiar și 39 de grade Celsius. Situația este complicată de disconfortul termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, făcând ca noaptea să fie tropicală, cu minime de aproximativ 20 de grade. Pentru a face față acestor condiții extreme, medicii recomandă câteva măsuri vitale:

  • evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00, când radiațiile solare sunt cele mai puternice.
  • hidratarea corespunzătoare prin consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi.
  • consumul de fructe și legume proaspete care conțin apă și electroliți, ajutând la menținerea hidratării.
  • ventilarea corectă a locuinței: ferestrele trebuie păstrate închise pe timpul zilei și deschise în serile și diminețile răcoroase pentru a facilita circulația aerului.
  • limitarea utilizării aparatelor de aer condiționat pentru a evita suprarăcirea organismului.

Dr. Loti Popescu, coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul DSP Buzău, subliniază importanța respectării acestor recomandări pentru a preveni complicațiile asociate cu canicula. În plus, pentru cei care se deplasează cu autovehicule, este esențial să respecte restricțiile de circulație impuse de CNAIR pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale, drumurile expres și autostrăzi. Aceste măsuri sunt menite să protejeze infrastructura rutieră de deteriorările cauzate de traficul greu în condițiile caniculei.

Cu toate acestea, există și vești bune: după o perioadă de temperaturi extreme, Buzăul va ieși din incidența avertizărilor de cod portocaliu începând de mâine. Cu toate acestea, meteorologii avertizează că temperaturile vor crește din nou începând de sâmbătă, fiind recomandată păstrarea vigilenței și a măsurilor de protecție.

Articole similare