Opinii

În USR totul e OK

Probabil la viitoarele alegeri din 2024 voi fi obligat să votez din nou negativ. Voi alege din nou ceea ce voi considera că este răul cel mai mic.

Dacă mi-ar fi spus cineva înainte de anul 2000 că voi ajunge să îl votez pe Ion Iliescu pentru funcția de președinte, aș fi fost cu siguranță indignat. Ion Iliescu era pentru mine, ca pentru majoritatea tinerilor de la acea dată, întruchiparea absolută a răului. Cum aș fi putut să îl votez, atâta vreme cât încă îmi era proaspătă în minte euforia acelui noiembrie 1996? Toți studenții ieșeni ieșiseră pe străzi în seara în care se anunțase rezultatul alegerilor. Părea că în sfârșit scăpasem de comuniștii de după comuniști. Părea. Și, iată-mă în anul de grație 2000, înghețând ore întregi la o coadă imensă la Gara de Nord (nu aveam încă viză de flotant) pentru a-l vota pe… Ion Iliescu.

Știu că inevitabil vor exista moraliștii de serviciu. Mai bine nu votai pe nimeni. Sigur. Bine. Când însă abia te-ai angajat la CNSAS ca să deconspiri Securitatea, iar unul dintre candidații la președinție este mai ordinar decât un turnător, e vorba de Corneliu Vadim Tudor, ba pe deasupra mai și spune public că te va trimite la Canal împreună cu toți colegii tăi, Ion Iliescu nu mai pare brusc atât de rău. E răul cel mai mic. Ironic, nu? Asta facem de mai bine de 30 de ani și tot nu am depășit acest blocaj. Găsesc fascinantă ideea că mă aflu acum în aceeași situație și că probabil la viitoarele alegeri din 2024 voi fi obligat să votez din nou negativ. Voi alege din nou ceea ce voi considera că este răul cel mai mic. Cel mai probabil, în 2024 nu vom avea niciun fel de opoziție. Ce vom putea alege ca alternative la PSD și PNL? AUR? Nimeni întreg la cap nu ar putea vota nici în glumă măcar această gașcă de iresponsabili primitivi conduși de un lider de galerie de fotbal, care se crede salvatorul nației. Ceea ce nu înseamnă că nu există sau nu vor exista cetățeni care vor vota așa ceva. Câți anume rămâne de văzut, dar cifrele privind nivelul educației, analfabetismul funcțional și nefuncțional, criza economică, războiul, precum și prostia crasă nu sunt factori de neglijat. Dacă punem și interesele financiare, și dorința asiduă a Rusiei ca România să aibă mari probleme interne, cred că nu ar trebui să ne culcăm pe o ureche.

Dar ce este cu cealaltă parte a opoziției? Cea bună. Păi, cea bună nu mai există. USR se deșiră pe zi ce trece și, în ritmul ăsta, nu va mai exista până la alegeri. Cioloș s-a ținut de promisiune și a plecat cu o parte din oamenii săi. Dincolo de reacțiile umorale și infantil răutăcioase ale lui Drulă și compania, plecarea lui Dacian Cioloș din USR a fost cât se poate de firească. Degeaba au încercat vectorii de imagine din bula jihadiștilor useriști să creeze imaginea „trădătorului”, căci realitatea este cu totul alta și este amplu cunoscută. O repet doar pentru că fanii talibani useriști au, printre multe alte calități nedorite, extraordinara capacitate de a alege din realitate doar ceea ce le validează concepțiile greșite despre țara asta și de a trage rezultatul pe nas în grup.

Nu, Dacian Cioloș nu a plecat din USR pentru că dorea ruperea partidului și distrugerea lui, ci pentru că gașca Drulă-Barna-Ghinea l-a forțat. Cum l-au forțat? Păi, ar fi fraudarea masivă a alegerilor pentru Biroul Național (după ce au încercat să fraudeze și alegerile pentru președinția USR și doar după un scandal-monstru nu au făcut-o și în turul al doilea), cu scopul de a-și asigura o majoritate care să îl transforme pe Cioloș în ostatic al lor. Mai mult. Când frauda scandaloasă a devenit publică, Sistemul Solar Drulă a făcut un mic securism de bine și a blocat auditul cerut de Cioloș. Furăm și blocăm și orice șansă să se afle că am furat. Fără penali în funcții publice, dar la partid să fie plin. Right. Destul de clar sau trebuie să subliniez cu bold? Ce mai avea de făcut Cioloș în situația asta? Păi putea să stea în continuare în vitrina rezervată de Drulă și să pozeze. Trebuia să stea cuminte și decorativ până la momentul fericit în care stăpânul arhicunoscut și deplin conspirat din spatele lui Drulă făcea anunțul secolului că USR va sprijini candidatura Codruței Kovesi la președinție. Mulțumim frumos, Dacian, că ai ținut scaunul cald, acum mergi la treaba ta, că noi avem de terminat planul cu Republica Procurorilor. DNA să vină să vă ia!

Cioloș putea să facă asta și să aștepte o funcție de prim-ministru sau ceva pe acolo. Sau putea să plece. A plecat. Și bine a făcut, după umila mea părere. Vedeți voi, dacă ar fi fost vorba doar despre Cioloș și episodul plecării lui, aș fi spus că este vorba despre orgoliu și ipocrizie. Dar uite că nu numai Cioloș a plecat. Pleacă în fiecare zi oameni din USR în toate direcțiile. În interior s-a conturat de ceva vreme o tabără în opoziție cu actuala conducere, care probabil după ce va pierde apropiatele alegeri (cine își imaginează că poate câștiga împotriva miilor de mailuri ale membrilor de partid fictivi ai lui Ghinea?) va pleca și ea.

Cumva, toți cei care critică conducerea luminoasă a lui Drulă nu au dreptate și sunt rău-intenționați. În rest, în USR totul e OK.

Articole similare