Politic

USR-iștilor buzoieni le-a intrat soarele în ochi. Cu tot cu taxă

Reprezentanții buzoieni ai Uniunii Salvați România au emis un comunicat mânios bazat pe un fake-news. Sub titlul „Guvernul PSD-PNL introduce o nouă taxă prin OUG: taxa pe soare. USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței”, Uniunea Salvați România arată cu degetul o presupusă taxă pe care ar urma să o plătească prosumatorii – persoanele fizice și juridice posesoare de panouri fotovoltaice care produc energie electrică pe care o consumă în gospodărie sau firmă -, taxă care ar fi prevăzută într-o ordonanță de urgență adoptată de Guvernul Ciucă „noaptea ca hoții”.

„Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională o ordonanță de urgență care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare. Taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

«România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări», spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă. Statul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația în domeniu. Cumulând puterea mică a celor mulți, vom putea asigura mai repede independența energetică a țării și vom crește potențialul de export de energie.

În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare). În schimb, Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanțare importante: a) 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice; b) 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE. Toate detaliile despre această taxă pe soare introdusă prin OUG, noaptea ca hoții, înainte de vacanță, și propunerile alternative ale USR se găsesc într-un material elaborat de Departamentul de Politici Publice al USR”, se arată în comunicatul USR Buzău.

Popescu: Fake-news!

Ministrul Energiei, Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a catalogat, luni, drept fake news acuzațiile USR privind introducerea unei taxe pe soare și susține că toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată și produsă.

„După părerea mea, faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă. Trebuie să se știe că toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă. Nu vorbim de nicio taxă (…) Există posibilitatea în anumite condiții pe care directiva UE le oferă ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8 la sută din capacitatea instalată a sistemului energetic național în baza unui studiu pe care ANRE
îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acel procent, începând cu 1 decembrie 2026, atunci Guvernul, statul membru poate introduce o taxă prin ANRE sau Mediu sau oricare instituție care poate percepe această taxă (…) Dar există foarte clar «poate introduce», deci nu există că va fi o taxă de mâine sau poimâine sau de anul viitor sau peste doi ani sau trei ani sau patru ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe (…) Faptul că a fost transpusă o Directivă prin care ar exista o posibilitate după data de decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este complet alta (…) Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor. Asta este un lucru foarte cert”
, a declarat luni ministrul Energiei.

Ministrul susține că Ordonanța de urgență a transpus în legislație o Directivă UE și că neimplementarea acesteia ar fi atras procedura de infringement. El susține că textul final al OUG din Monitorul Oficial va prevede posibilitatea taxării. Potrivit acestuia, Ordonanța de Urgență va fi publicată în Monitorul oficial și va cuprinde exact sintagma din Directiva UE în care se spune că „statele membre pot aplica taxe și nu cum se precizează acum în proiectul de OUG că „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife.

Ce prevede Directiva UE:

„Statele membre pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

(a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

(b) începând cu 1 decembrie 2026, dacă proporția globală de instalații de autoconsum depășește 8  la sută din puterea totală instalată de energie electrică a unui stat membru și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize costuri-beneficii efectuate de autoritatea națională de reglementare a respectivului stat membru printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alineatul (2) litera (a) punctul (ii) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

(c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker