duminică, 25 octombrie 2020

Urgență noncovid rezolvată cu succes la Spitalul Județean  Buzău / O echipă multidisciplinară de medici a salvat un pacient cu politraumă prin autoagresiune

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, în stare critică, cu politraumă prin autoagresiune, care a ajuns, recent, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău a reușit să fie salvat de medicii unei echipe multidisciplinare. Mai exact, cazul a fost evaluat de o echipă multidisciplinară, din care au făcut parte medici de Chirurgie generală, O.R.L. şi A.T.I. Echipa chirurgicală a fost condusă de Dr. Goidescu Oana, echipa O.R.L., de Dr. Bâldea Vasilica, având sprijinul medicului A.T.I., Dr. Tomescu George. Echipa chirurgicală, condusă de Dr. Goidescu Oana, medic primar chirurgie generală, a asigurat explorarea plăgilor toraco-abdominale, realizează hemostaza abdominală, suturează plăgile hepatice şi epiplonul, închide plaga abdominală, suturează plaga toracică. La ora actuală, evoluţia pacientului este bună, după mai multe zile de supraveghere în secția A.T.I. – Chirurgie Generală, ulterior  cu supraveghere zilnică în secţia O.R.L., unde se află în prezent, continuând îngrijirea plăgilor şi tratamentul medicamentos.

medic Bâldea Vasilica

„La momentul sosirii în U.P.U., bărbatul prezenta multiple plăgi înjunghiate toraco-abdominale (hepatice, la nivelul epiplonului, o plagă complexă cervicală anterioară şi latero-cervicală interesând ţesuturile moi (pielea, ţesutul celular subcutanat, fasciile, musculatura profundă a gâtului), laringele, cu risc vital hemoragic şi respirator.

Dr. Bâldea Vasilica

Echipa O.R.L., condusă de Dr. Bâldea Vasilica, medic primar şi şef-secţie,  decide efectuarea unei hemostaze cervicale eficiente, a unei traheotomii temporare de urgenţă care să asigure şi calea ulterioară de continuare a anesteziei generale, calea de intubaţie traheală. Se realizează reconstrucţia laringelui, care a fost secţionat vertical, complet pe linia mediană şi orizontal de partea dreaptă a tiroidului, în poziţie orizontală. S-au înregistrat dificultăţi de readucere în poziţie a fragmentelor laringiene şi de reconstructie a acestora. Ţesuturile lezate se refac în 3 planuri, un plan cartilaginous – osos (la nivelul laringelui)  şi două planuri de părţi moi”, transmite Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Ce spun medicii despre evoluția stării de sănătate a pacientului

Dr. Goidescu Oana, medic primar chirurgie generală

„La acest moment, pacientul este decanulat, adică a fost îndepărtată stoma traheală (care este în curs de închidere) respiră pe cale naturală, vorbeşte normal, nu sângerează, se alimentează, se deplasează, primeşte consiliere psihologică şi psihiatrică. Timp de câteva zile, pacientul a fost alimentat parenteral, nefiind posibilă alimentaţia orală imediată postoperator. Plăgile postoperatorii sunt îngrijite adecvat,  nu prezintă semne de infecţie  sau sângerare. Pacientul se va externa în câteva zile, după închiderea completă a stomei traheale, fie spotan, fie pe cale chirurgicală şi va continua un tratament psihiatric şi psihologic susţinut”, transmite Biroul de Presă al unității medicale.

Dr. Vasilica Bâldea, medic primar, șef secție ORL

În contextul epidemiologic actual, al pandemiei cu virusul SARS-COV2, în afara cazurilor cu acest specific, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău  asigură şi urgenţele non covid. În specialitatea O.R.L, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, au apărut în ultimul timp cu o frecvență mare cazuri dramatice, de insuficienţă respiratorie acută  sau sângerări, corpi străini esofagieni etc. care necesită intervenţie de maximă urgenţă, cu competenţă şi dăruire. Acest caz reprezintă un exemplu de implicare, cu toată responsabilitatea, în patologia gravă, de urgenţă non covid, care nu a fost niciodată neglijată de personalul medical şi conducerea spitalului.

 

loading...
error: Content is protected !!