ActualitateCulturăEducație

Universitatea „Dunărea de Jos”, ateliere la Buzău pentru „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023”

În data de  29 septembrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul buzoian să descopere lumea extraordinară a științei prin zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele, în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023”. Anul acesta, organizatorul, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a pregătit ateliere și la Buzău, la sediul Euro Campus (strada Hangarului nr. 8), în  intervalul orar 17.00-22.00.

Tema de anul acesta la „Noaptea cercetătorilor” organizată de consorțiul ReCoNnect  la Buzău este „Research for health”.

Cine și ce ateliere organizează

  • Facultatea de Inginerie și Agronomie Brăila

Atelier 1: Chimia si ecologia – ştiinţe conexe (Prezentarea unor experimente cu importanţă în viaţa de zi cu zi şi utile pentru controlul poluării factorilor de mediu).

Atelier 2: Agricultură de precizie (Prezentarea unor tehnologii modern specific agriculturii din Insula Mare a Brăilei).

  •  Facultatea de Drept și Științe Administrative – UDJG

Atelier: Valorificarea urmelor în criminalistică.

  • Facultatea de Educație Fizică și Sport – UDJG

Atelier: Sport – Sănătate – Știință (Îți place să faci sport? Te preocupă sănătatea ta? În cadrul atelierului „Sport – Sănătate – Știință” îți vom explica și arăta cum sportul și știința te pot ajuta să îți menții în condiții optime starea de sănătate fizică, dar și starea de bine mintală)

  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău

Atelier: Tehnici de prim-ajutor. Împreună putem salva vieți.

  • Inspectoratul de Poliție Județean Buzău (structuri participante: Biroul Siguranța Școlară, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, Serviciul Rutier, Serviciul Criminalistic)

Atelier 1: Trusa criminalistului, pe înțelesul tuturor (în interior)

Atelier 2: Siguranța ta contează – Polițiștii te TESTează ! (pe platforma EURO CAMPUS)

  • Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău

Atelier 1: Tehnici speciale de intervenție – rolul tehnologiei în misiunile de ordine publică

Atelier 2: Misterele Jandarmeriei montane

  •  Centrul Europe Direct

Atelier 1: Descoperă Europa.

„Evenimentul aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității. Intrarea este gratuită la toate activitățile propuse de partenerii din consorțiu. Institute de cercetare și de învățământ superior de prestigiu din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ și distractiv”, transmit organizatorii.

Anul acesta, evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și prezintă activități dintre cele mai diverse în 19 de locații din țară, toate gravitând în jurul tematicii: „Research for health”.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galați, Brăila, Buzău și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință.

Activitățile consorțiului ReCoNnect se vor desfășura în București și alte 18 locații din mediul urban mare și mediu (Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara) și din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte.

Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorțiu național din care fac parte Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentele sunt finanțate prin HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680.

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker