Politic

Ungureanu cere demisia premierului Ciucă

Trei parlamentari ai Uniunii Salvați România cer demisia premierului Nicolae Ciucă, după dezvăluirile privind teza sa de doctorat. Este vorba despre Silviu Dehelean, Simona Spătaru și Emanuel Ungureanu. Cei trei susțin că premierul trebuie să ofere explicații despre propria teză de doctorat, având în vedere că jurnalista Emilia Șercan susține că teza e plagiată.

„RUȘINE! Un alt plagiator în fruntea țării. După Ponta, a venit rândul lui Ciucă, prim-ministru, omul eternului securistan româ­nesc. În țara asta nu contează cum ți-ai construit cariera, epoleți să ai… România este roasă de impostură. Felicitări pentru investigație, Emilia Șercan! E inutil să-i ceară cineva demisia de onoare lui Ciucă. Sub epoleții românești nu crește așa ceva…”, a scris  deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu, pe pagina sa de Facebook.

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe Militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, relatează Press One. În replică, premierul a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ști­ințifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Docto­rat în care s-a susținut teza care are un pronunțat ca­racter specific domeniului Științe Militare. ,,Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată”, mai spune premierul.

Povestea tezei de doctorat a premierului

Nicolae Ciucă s-a înscris la doctorat în 1999, iar patru ani mai târziu a obținut titlul de doctor în Științe Militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAp), cu lucrarea intitulată ,,Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”.  Perioada studiilor doctorale se suprapune cu cel puțin două misiuni pe care Nicolae Ciucă menționează în CV că le-a îndeplinit în străinătate.

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă are un total de 309 pagini. 147 de pagini are teza în totalitatea sa, inclusiv paginile de titlu, cuprins și bibliografie, iar alte 162 de pagini reprezintă anexele. PressOne susține că cel puțin 42 de pagini sunt plagiate. Dintre acestea, conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susți­nute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAp), una dintre ele coordonată chiar de îndru­mătorul premierului.

Prima teză identificată ca sursă de conținut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparține lui Paul Dănuț Duță și a fost susținută la UNAp în 2001. Lucrarea științifică se numește ,,Acțiuni militare internaționale legitime” și a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndru­mătorul pe care l-a avut și premierul. Cea de-a doua teză îi aparține lui Mircea Mândru și a fost susținută, tot la UNAp, în 1999. Lucrarea, care are titlul ,,Con­ținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei Ro­mâniei în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul”, a fost coordonată de profesorul  Va­lentin Arsenie. Pe lângă cele două teze, Ciucă a preluat conținut și din două cărți.

Conform PressOne, Nicolae Ciucă a utilizat mai multe tehnici de camuflare a plagiatului: topica inversată, reformularea începutului de paragraf, eliminarea unor cuvinte neesențiale, așezarea ideilor cu liniuță de la capăt.

,,Vă asigur că, în toată cariera mea de ofițer al Armatei României, mi-am asu­mat toate responsabi­litățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă. Lucrarea a stat și stă la dispoziția publicului de aproape 20 de ani și a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”, a transmis premierul Nicolae Ciucă pentru Press One.

Articole similare