Actualitate

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele produse recent: „În zona Vrancea este un lucru obișnuit”

Binecunoscutul seismolog român Gheorghe Mă­r­mureanu a ținut să clarifice câteva lucruri legate de cutremurele produse în ultima perioadă în zona seismică Vrancea, care include și județul Buzăul. Îngrijorarea oamenilor este îndreptățită, dat fiind că o mare parte din populație încă își mai amintește cutremurele produse în 1940, 1977 și 1986, a căror intensitate a fost de peste 7 grade pe scara Richter și care s-au soldat cu numeroase pierderi umane și materiale.

Mai mult decât atât, anul 2022 a început cu o activitate seismică intensă, atât în România, cât și în restul Europei. De la începutul anului, în țara noastră s-au produs 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4, ce au avut loc atât în Vrancea, cât și în Buzău. La acestea, se adaugă cele trei de sâmbătă, dintre care două în județul Buzău (cu magnitudini de 3,7, respectiv 3,3) și unul în județul Vrancea (de 3,5 pe Richter) dar și cel de duminică, a cărui intensitate a fost de 4.4.

În urma seismului produs duminică, la 14 km de comuna buzoiană Bisoca și declanșat la o adâncime de 140 km, Gheorghe Mărmureanu a declarat că aceasta este adâncimea clasică pentru zona Vrancea și nu există motive prea mari de îngrijorare. „Pot să vă asigur că nu este nicio problemă, pentru că în Vrancea este un lucru obișnuit. Mă așteptam să fie”, a spus directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), duminică după-amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

În plus, seismologul a mai declarat că se așteaptă ca astfel de cutremure să mai aibă loc în perioada următoare, însă este de părere că intensitatea lor nu va fi mare, ci se va încadra în intervalul de până acum.

În mod evident, românii se pot aștepta la un cutremur mare în următorii ani, însă este imposibil de prezis când va avea loc acesta. Gheorghe Mărmureanu a spus că se așteaptă la un cutremur cu magnitudinea de peste 6 în jurul anului 2040, luând în calcul tiparul de declanșare al seismelor de până acum, dar și frecvența și intensitatea celor produse: „Următorul mare cutremur este în jur de 2040. Un mare cutremur, cu o magnitudine de peste 6 și ceva. Deci, din punctul meu de vedere, nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată!”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea aproximativ la fiecare zece ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea peste 7,5 la fiecare 80 de ani. Cutremurele din zona Vrancea sunt de tip subcrustal, produse în urma scufundării mai multor plăci tectonice, ce generează fricțiune. Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcții, se produc ruperi în interiorul plăcilor, acestea fiind la originea mișcărilor seismice vrâncene. Aceste cutremure au efecte devastatoare din cauza faptului că se propagă pe distanțe foarte mari, cel mai adesea pe direcția nord-est și sud-vest.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker