Sănătate

Unde vor fi amenajate centrele de evaluare și triaj Covid din Buzău

Numărul mare de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, atât la nivel local, cât și la nivel național, determină autoritățile să ia cât mai repede măsuri pentru a preveni aglomerația din spitale, cu care ne-am confruntat în valul 4 al pandemiei. Pentru a nu pune presiune pe unitățile medicale, persoanele infectate cu Sars-Cov-2 vor fi tratate gratuit în centrele de evaluare, indiferent dacă sunt asigurate sau nu.

La nivelul județului Buzău, Instituția Prefectului a anunțat că vor fi amenajate patru astfel de centre, care vor avea program până la ora 14.00, pentru început. Mai mult, prefectul  Daniel Țiclea, a spus că este bine ca accesul și prezentarea la aceste centre să se facă în baza unei programări.

,,La aceste centre de evaluare și triaj va exista un program, cel puțin așa vom începe, cu un program până la ora 14.00, iar ele vor fi destinate cetățenilor deja confirmați cu Covid-19. De asemenea, prima intenție este ca accesul și prezentarea la aceste centre de evaluare să se facă numai în baza unei programări. Încă așteptăm proceduri și normative ce vor fi dispuse, probabil, prin ordin de ministru. În Buzău ne propunem să avem patru astfel de centre de triaj: la Gârlași, la Râmnicu Sărat (intrarea pe poarta II, în zona de Infecțioase), la Spitalul Smeeni, unde acest centru de triaj va fi amenajat în containerul primit prin sponsorizare de la o multinațională, și la Nehoiu, tot așa, într-o zonă din curtea spitalului“, a declarat prefectul Daniel Țiclea, în conferința de presă susținută joi.

În prezent, trei dintre aceste centre sunt deja amenajate și gata de func­ționare, urmând ca cel de-al patrulea, de la Smeeni, să fie gata la mijlocul săptă­mânii viitoare. ,,Din punct de vedere funcțional, operațional, noi am putea spune că suntem pregătiți cu trei dintre aceste centre încă de astăzi, dar așteptăm reglementări de ordin de ministru. Centrul de la Smeeni, undeva la jumătatea săptămânii viitoare, ne putem aștepta să fie funcțional”, a mai spus Țiclea. Săptămâna viitoare, urmează ca în curtea Spitalului Județean de Urgență Bu­zău să fie amplasate două containere și unul la Gârlași.

Pe lângă înființarea centrelor de evaluare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat și alte măsuri importante pentru reducerea numărului de spitalizări și de decese provocate de Covid-19, cum ar fi creșterea capacității de testare prin implicarea medicilor de familie și a farmaciilor sau aprobarea antiviralelor folosite în primele zile de la infectarea cu virusul Sars-Cov-2. La Buzău sunt deja patru farmacii unde buzoienii pot merge să se testeze. ,,Sunt lucruri pe care ne străduim să le facem pentru ca impactul acestui val 5 să fie cât mai suportabil”, a spus Țiclea.

Cât despre testarea buzoienilor în cabinetele medicilor de familie, prefectul Daniel Țiclea a ținut să menționeze că va fi foarte important dacă un număr cât mai mare de medici, din totalul celor aproximativ 180, vor accepta să testeze în cabinete. Testarea în cabinetele medicilor se va face gratuit, prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Centrul de vaccinare de pe Bulevardul ,,Nicolae Bălcescu” va fi închis, ur­mând ca acolo să se mute Starea Civilă, iar echipa și circuitul de acolo, inclusiv cel de pediatrie, vor fi mutate la amfiteatrul de la Muzeul Județean, în timp ce echipa de la Muzeul Județean va fi transferată la mall-ul Galleria unde, până acum, centrul de vaccinare a funcționat doar în week-end. Prin urmare, acel centru de vaccinare va avea program permanent.

Articole similare