Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, evenimentele ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Teatrul „George Ciprian”

Sâmbătă, 27 mai, buzoienii sunt așteptați la teatru! Spectacolul „Un cuib de clauni” este un demers filosofic-educativ-artistic cu adresa largă către public de toate vârstele, cu precădere către spectatorii de vârstă foarte mică. Buzoienii sunt așteptați la ora 11.00 la un spectacol non-verbal.

Centrul „Marghiloman”

Cea de-a treia ediție a Festivalului de caricatură BZâmbete începe pe 27 mai, la ora 17.00 și se termină pe 28 mai, la ora 21.30. Festivalul de caricatură BZâmbete încearcă să aducă surâsul pe fețele buzoienilor, prin reprezentările caricaturale realizate de artiști autohtoni, naționali, dar și internaționali. În perioada 27-28 mai 2023 va avea loc ediția a III-a a acestui festival, care se va desfășura în grădina Vilei Albatros (parcul Marghiloman), sau în interiorul vilei, dacă vremea nu va fi prietenoasă. Accesul este gratuit, ba, mai mult, publicul va pleca acasă cu propria caricatură.

Participanții vor putea viziona expoziția de caricaturi ale artiștilor invitați și anume: George Williams (Anglia), Adrian Bighei (Brașov), Iancu Avram (Oradea), Cătălin Zaharia (Brașov),  Daniela Bălan (București),  Marian Avramescu (Ploiești), Vasile Milica Ene (Buzău),  Miruna Blănaru (Buzău).

Cei opt participanți vor realiza caricaturi între orele 17.00 și 20.00, atât sâmbătă cât și dumincă. Tot sâmbătă, pe seară, de la 20.30, Pavel Stratan va susține un recital, iar duminică de la aceeași oră, Costel Pătrășcan îi va încânta pe cei prezenți cu un show de caricatură comentată.

Bulevardul Nicolae Bălcescu – Festivalul Antante

Pe 27 și 28 mai, buzoienii sunt așteptați pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, tronsonul cuprins între Prefectură și Parcul Crâng, unde vor veni artiști invitați special îi surprindă pe cei mici cu  momente inedite. „Ediția din acest an promovează conceptul de <Intervenție prin cultură>, având ca scop promovarea valorilor culturale și artistice într-un mod accesibil și interactiv. Ce ne propunem? Să vă aducem pe toți, de la mic la mare, într-un cadru prietenos și festiv. Să celebrăm împreună joaca și copilăria. Să ne împrietenim și să ne bucurăm că suntem împreună”, transmit organizatorii.

Programul festivalului propune o selecție importantă de spectacole de teatru, circ contemporan, spectacole stradale, concerte și multe surprize.

Printre artiștii invitați anul acesta se numără:

• Iuliana Beregoi este o tânără artistă cunoscută în rândul adolescenților, cu o uriașă comunitate de peste un milion de urmăritori pe rețelele de socializare. Iuliana a reușit să cucerească inimile tinerilor și să se impună ca unul dintre cei mai apreciați artiști ai generației sale.

• Mauro Wolynski este un artist stradal cu o carieră impresionantă, având participări în festivaluri de gen în peste 38 de țări din întreaga lume. Este pentru prima oară când se află în România.

• MagiTot este unul dintre cei mai cunoscuți magicieni din România, cunoscut pentru prestațiile sale captivante. MagiTot va fascina publicul de toate vârstele și îi va transporta într-o lume magică și plină de surprize.

• Barbarossa Samba Group este una dintre cele mai cunoscute formații de toboșari din România, cu o prezență impresionantă în festivalurile din întreaga lume. Ritmurile lor energice și dansul lor captivant vor crea o atmosferă de sărbătoare și vor încânta publicul prin energia și pasiunea pe care o transmit.

Programul complet poate fi regăsit pe pagina de Facebook Antante Buzău, un proiect finanțat de Primăria Municipiului Buzău prin Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman.

Muzeul Județean

Buzoienii pot admira expoziția panotată „Splendid Costumes of Chinese Ethnic Groups”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze. Aceasta cuprinde imagini ale costumelor tradiționale a 56 de minorități etnice ce locuiesc pe teritoriul Republicii Populare Chineze.

Expoziția de bază „Numismatica” a fost deschisă cu prilejul Nopții Muzeelor. Spațiul, dotat cu echipamente de ultimă generație în materie de expunere muzeală, găzduiește aproape 800 de monede de diverse tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de tip touch permit vizitatorilor să descopere într-un mod inedit comorile numismatice deținute de Muzeul Județean.

Cea mai mare instituție de cultură din județ găzduiește și expoziția temporară de pictură a artistei Mariana Constantinescu, membră a Filialei Constanța Unu a U.A.P. România. Adeptă a unui expresionism abstract disecat în note particulare în ceea ce privește vibrația cromatică și sentimentul de libertate al ființei, expoziția este o destăinuire prin artă.

Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

Buzoienii sunt invitați să admire proiectul expozițional „Oamenii satelor”, realizat de către fotograful-documentarist Patricia Marina Toma, din județul Sălaj, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Expoziția se compune din 12 panouri și o instalație de obiecte ce ilustrează viața cotidiană a bătrânilor din satele zilelor noastre.

Articole similare