Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, evenimentele ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Muzeul Județean

  • La Muzeul Județean Buzău se organizează ateliere de autocunoaștere și dezvoltare personală, în cadrul proiectului „Călător în lumea emoțiilor”. Workshop-urile se adresează copiilor și adolescenților, iar tematica abordată include: gestionarea emoțiilor negative, empatia și prevenirea bullying-ului, emoțiile disfuncționale și consumul de droguri. Atelierele se derulează în perioada 9 decembrie 2023 – 29 ianuarie 2024, la sediul muzeului, în sala „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”. Acestea sunt coordonate de către Daniel Drâmbu, consilier vocațional și muzeograf în cadrul Muzeului Județean Buzău. Accesul este gratuit, însă este necesară programare la numărul de telefon 0784.692.166.
  • Tot la Muzeul Județean Buzău poate fi vizitată, până pe data de 4 februarie 2024, expoziția temporară „Oameni ai Unirii”. Proiectul expozițional este dedicat atât unor personalități militare care prin faptele lor eroice au reușit să rămână pe veșnicie în paginile de istorie, cât și celor mai importante evenimente istorice care s-au desfășurat pe teritoriul țării noastre având comun un singur ideal – UNIREA. Firul epic al expunerii începe cu Unirea Principatelor Române, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, marchează momentul 1877-1878, obținerea independenței, și se încheie cu 1 Decembrie 1918. Expoziția „Oameni ai Unirii” este dedicată deopotrivă liderilor politici și militari care prin acțiunile lor au întregit poporul român într-un singur stat, însă și celor mulți care și-au jertfit viața în tranșee pentru acest ideal. Astfel, alături de brevete militare, imagini cu soldați români pe frontul Unirii, drapele și efecte militare, în sala de expoziție se regăsesc uniforme de epocă, uniforme ale jandarmilor români de la finele sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea, dar și costume populare. Expoziția este completată de informații despre mareșalul Constantin Prezan, care în afară de participarea la Primul Război Mondial a coordonat operațiile militare pentru apărarea Marii Uniri (acțiunile militare desfășurate de Armata Română între 27 octombrie/9 noiembrie 1918 și 20 martie 1920: Războiul Româno-Ungar/15 aprilie-06 august 1919; organizarea defensivei pe frontiera de est și nord-est amenințată de trupele sovietice; dezarmarea trupelor austro-ungare din Bucovina, Transilvania, Crișana și Maramureș). Proiectul expozițional este organizat în parteneriat cu Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și cu sprijinul Asociației ”Museum Vasluiensis” și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău cărora conducerea Muzeului Județean le mulțumește pentru colaborare.

Centrul Iazul Morilor

  • Târgul de Crăciun cu scop caritabil de la Centrul „Iazul Morilor” îi așteaptă zilnic pe buzoieni, până pe 22 decembrie, între orele 10.00 și 20.00, cu cele mai frumoase decorațiuni realizate de copii harnici, îndrumați de cadre didactice.
  • Sâmbătă de la ora 17.00, Drăgăicuțele din Berca alături de profesorul coordonator Florentina Popescu vă vor colinda.
  • Duminică de la aceeași oră, Corul Copiilor Magnifici, dirijat de Lucia Dumitrescu, va fi prezent lângă bradul din incinta Centrul „Iazul Morilor”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker