Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, evenimentele ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Muzeul Județean

  • Muzeul Județean Buzău invită publicul să viziteze expoziția de arheologie dedicată perioadei neo-eneolitice, în cadrul căreia pot fi admirate artefacte vechi de 8.000 de ani. Alături de ceramică, uneltele și armele descoperite în cursul săpăturilor arheologice sunt ilustrative pentru modul de viață al omului neolitic. Printre acestea se numără piesele de silex, os, piatră sau cupru. Din lut ars, în afara diverselor tipuri de recipiente, se realizau ustensile, precum lingurile și polonicele, greutăți pentru războiul de țesut, obiecte de podoabă, pintadere, statuete. Judecând după numărul mare al descoperirilor, statuetele feminine trebuie să fi avut o semnificație și o importanță aparte în viața comunităților din perioada neo-eneolitică. Cel mai adesea, aceste reprezentări sunt interpretate ca fiind conexe domeniului spiritual. De asemenea, în aproape toate așezările neo-eneolitice cercetate în zona noastră s-au descoperit fie dovezi directe ale cultivării plantelor, precum semințele carbonizate, fie indicii indirecte legate de această ocupație: săpăligi de corn, lame și așchii de silex, utilizate ca inserții de seceră, râșnițe de piatră.
  • Tot la sediul Muzeului Județean Buzău este deschisă expoziția temporară „Remember Mihaela Runceanu”. Proiectul își propune să aducă în atenția tinerilor personalitatea și cariera muzicală a inegalabilei interprete buzoience, dar și să reînvie în memoria publicului, contemporan cu Mihaela Runceanu, activitatea sa artistică. Expoziția include o parte din ținutele de scenă ale artistei, diplome, scrisori, o impresionantă colecție de fotografii, precum și alte obiecte ce au aparținut cunoscutei artiste.
  • O altă expoziție remarcabilă este cea dedicată epocii fierului, în cadrul căreia vizitatorii pot admira piese unicat din lumea dacilor. Sunt celebrele statuete de la Cârlomănești, modelate într-un stil realist, de un singur olar, care înfățișează războinici călare și animale sălbatice: mistreți, lupi, cerbi, păsări. Întrucât erau expuse în edificii mari, de cult, cel mai probabil aceste figurine reprezentau atribute ale unor divinități sau chiar animale totemice. Singura statuetă care se păstrează în întregime este Lupul de la Cârlomănești, creație remarcabilă a artei geto-dacice. Modelată dintr-o pastă foarte fină de lut și apoi arsă într-un cuptor cu reverberație, statueta este plasată pe un suport conic realizat la roată din aceeași pastă. Are înălțimea de 27 cm și diametrul la bază al suportului conic de 26 cm.

Teatrul „George Cipian”

Duminică, 5 noiembrie, la ora 11.00 buzoienii sunt așteptați la spectacolul „Capra cu trei iezi”, adaptare a poveștii lui Ion Creangă.

Spectacolul „Capra cu trei iezi” ne aduce mai aproape de copilărie, de puritatea satului românesc şi de originile pe care le are fiecare dintre noi şi de care nu trebuie să ne îndepărtăm. Prețul unui bilet este 25 de lei atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker