Politic

Unde dai și unde crapă: unirea Buzău-Țintești provoacă un nou scandal în USR-PLUS

Și liberalii buzoieni se pun contra unor grei ai partidului

Consilierii locali din Bu­zău și din Țintești au aprobat, miercuri, în ședințe care au avut loc simultan, organizarea referendumului pentru alipirea celor două unități administrativ-teritoriale, referendum care ar urma să aibă loc pe 26 septembrie. În Consiliul Local Bu­zău, proiectul privind organizarea referendumului a trecut cu 17 voturi „pentru”, cinci „abțineri” și un vot „împotrivă”.

Consilierii USR-PLUS au anunțat că se vor abține la votul privind organizarea referendumului, consi­derând proiectul binevenit, însă nu și momentul organizării scrutinului: „Acest demers este unul bun, ve­nit în sprijinul reformei administrative, dar, astăzi, domnule primar, ați venit în fața noastră cu un proiect slab documentat, cu multe semne de întrebare. De ce aș merge la vot pe 26 septembrie? Spuneți că vor veni antreprenori care să creeze locuri de muncă în Buzău și Țintești, dar de ce nu vin ei acum?  Acest proiect nu este complet,  aștept ca în perioada următoare să veniți cu un proiect cu o viziune clară, pe termen lung”, a spus Petrică Cîrstea, consilier USR-PLUS.

În replică, primarul Constantin Toma a spus că unirea cu Țintești va fi un moment istoric, iar acest lucru va duce inclusiv la scăderea prețului la proprietățile imobiliare. „Nu putem pune în valoare această autostradă care va trece prin Buzău decât prin unirea Buzăului cu Țin­teștiul. Vor veni investitori pentru că vom avea ce oferi. Buzăul va urca pe locul 7 ca și su­prafață la nivel național, dar ca potențial de dezvoltare va ajunge al treilea oraș din România, cu acces la peste 10.000 de hectare. La Țintești cam jumătate din gospodării sunt goale, sunt o grămadă de terenuri disponibile chiar în sat și sunt convins că, odată trase utilitățile acolo, va exista un fond imobiliar generos, iar ce­tățenii se vor muta acolo pentru că acum Buzăul este pe un loc care nu îmi convine. Este în primele 10 ca și scumpete a apartamentelor, caselor și terenurilor. Este inacceptabil așa ceva în condițiile în care, ca și populație, suntem pe locul 18 în România. De aceea, această unire ne va ajuta și din acest punct de vedere. Este un moment istoric într-adevăr, Buzăul va ajunge acolo unde merită”, a spus primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Surpriza zilei a fost prezența la ședință a deputatului USR-PLUS, Ema­nuel Ungureanu, care, contrar deciziei colegilor săi din organizația județeană Buzău, și-a declarat public sus­ținerea pentru referendumul propus de primarul Toma: „Voi veni la Buzău și voi susține acest referendum, pe stradă, poartă cu poartă, casă cu casă, bloc cu bloc. Pentru că eu sunt în Buzău temporar și am promis acestei comunități că voi face lucruri pentru ei, împreună cu colegii de la USR-PLUS, de la PSD, de la PNL facem lucruri pentru comunitate. Nu e campanie electorală, e un proiect comunitar”, a spus Emanuel Ungureanu.

USR-PLUS Buzău: „Domnul Ungureanu demonstrează că preferă proiectele și interesele personale”

Declarația lui Ungu­reanu de miercuri nu a fost pe placul colegilor din organizația județeană a USR-PLUS, care, prin intermediul unui comunicat de presă, se delimitează de poziția pe care acesta a exprimat-o în ședința Consiliului Local Buzău.

,,Filiala USR-PLUS Buzău se delimitează de declarațiile făcute astăzi de domnul deputat Ema­nuel Ungureanu, în cadrul ședinței de Consiliu Local Buzău, în care a fost supus la vot referendumul având ca obiectiv unirea comunei Țintești cu municipiul Buzău. Domnul Emanuel Ungureanu a fost invitat în mai multe rânduri la consultări în cadrul filialei USR-PLUS Buzău, consultări care au avut ca temă poziționarea partidului în privința referendumului. Din păcate, domnul deputat nu a dat curs invitațiilor și nici nu a transmis o poziție pro sau contra referendumului. De asemenea nu a transmis informații sau argumente către filiala municipală sau județeană USR-PLUS.

Poziția exprimată de dumnealui este una personală, care contravine valorilor și principiilor USR-PLUS asumate inclusiv în programul de guvernare și în campania electorală din decembrie 2020. USR-PLUS Buzău susține proiectele viabile care includ o strategie, un buget și un calendar de implementare asumate, însă acestea nu se regăsesc în proiectul administrației PSD și nici nu ne-au fost comunicate aceste informații, cu toate că au fost solicitate prin reprezentanții noștri în Consiliu. Prin urmare, nu cunoaștem informațiile care au stat la baza deciziei domnului Ungureanu, având în vedere că acestea nu se regăsesc în proiectul comunicat public de domnul Toma și nici nu au fost prezentate de domnul Ungureanu în cadrul filialei USR-PLUS Buzău.

Susținem și ne dorim investiții majore de dezvoltare a municipiului Bu­zău (un spital municipal, o nouă zonă industrială, lo­cuințe sociale pentru tineri, centru de cercetare și inovare), dar ne dorim ca acestea să fie realizabile și fezabile, nu doar promisiuni electorale folosite în interes personal. USR-PLUS Buzău a obținut rezultate prin munca în echipă, prin transparență și comunicare. Domnul Ungureanu ne demonstrează astăzi, prin anunțul dumnealui, că va face <campanie din casă în casă>, fără a ține cont de opiniile colegilor de partid și ale alegătorilor din municipiul Buzău, că preferă proiectele și interesele personale. Îi sugerăm însă, ca în timpul acestei campanii din <casă în casă>, să afle și problemele reale ale buzoienilor având în vedere că astăzi nu există un birou parlamentar al dumnealui în municipiul Buzău”.

Iată că recentele alegeri din organizația județeană a noului partid rezultat din fuziunea Uniunii Salvați România și Partidul Liber­tății, Unității și Solidari­tății nu au schimbat nimic din atitudinea de ,,Gică Contra” impusă de fostul președinte USR Buzău Petrică Cîrstea: vorbe goale, inițiative locale de tot râsul – precum tentativa de reglementare a locurilor pentru pipi destinate animalelor de companie -, dorința de a demola și fuga de construcție. Calități de care, se vede, dă dovadă și noua conducere.

Nici liberalii buzoieni nu rezonează pe acest subiect cu cel puțin doi grei din PNL, respectiv cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și cu primarul Clujului, Emil Boc, care este și președintele Asociației Municipiilor din România. Primul a anunțat că va veni la Buzău pentru a susține unirea celor două unități administrativ-teritoriale, iar cel de-al doilea a anuțat că ar dori ca o asemenea alipire să devină, printr-o lege adoptată de Parlament, mult mai facilă.

Liberalii buzoieni au anunțat că nu se opun proiectului, ci se abțin, pentru că au rețineri în privința oportunității momentului și a cheltuielilor pentru refe­rendum. Senatorul Vlad Pufu a declarat la Focus FM că atât Bolojan, cât și Boc sunt rupți de realitățile buzoiene: ,,Noi nu ne opunem, ne abținem! Nu considerăm că am terminat de dezvoltat Buzăul ca să ne putem angaja ca, din banii buzoienilor, să suportăm și cheltuielile altor comunități. Insistăm pe studiul de impact, să se spună foarte clar cu cât se vor mări taxele și impozitele buzoienilor de anul viitor, astfel încât să putem duce investițiile în comuna Țintești. Acest proiect este susținut de oameni care nu trăiesc în Buzău, nu cunosc realitățile de aici. Proiectul ar putea fi bun, dar nu considerăm că este momentul prielnic. De aceea, consilierii PNL s-au abținut azi. Nu ne putem angaja prin votul nostru la o aventură iscată peste noapte, validând un proiect despre ale cărui urmări se evită a se spune public și a fi supuse analizei. Dezvoltarea nu este doar pe orizontală, dezvoltarea unui oraș modern se face și pe verticală, dar amânăm planul urbanistic zonal și planul urbanistic general de atâta amar de ani”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker