Sănătate

Exodul din Sănătate continuă. Câți medici a pierdut Buzăul în ultimii doi ani

Anul 2020 a fost un an diferit în toate, dar cel mai afectat domeniu a fost cel al sănătății. Mulți medici au solicitat să le fie eliberate documentele care le permit să profeseze în străinătate. Concret, în anul 2020, 2.173 medici români, medici stomatologi și farmaciști au decis că vor să le fie eliberate certificatele de conformitate, potrivit datelor Ministerului Sănătății, citate de HotNews.ro.

2.173 medici într-un an înseamnă o medie de 5,95 de medici pe zi, adică aproape un medic la fiecare patru ore.

Conform sursei menționa­te, numărul medicilor care au solicitat documentele necesare pentru a lucra în afara țării în 2020 este similar cu cel din 2018, dar este în scădere cu aproximativ un sfert față de anul 2019, când media medicilor care plecau din România era de 8,2 pe zi.

Prin urmare, nici crește­rile salariale semnificative pe care anul 2018 le-a adus în sistemul sanitar nu pare că i-a convins pe o parte dintre  medici să rămână să profeseze în țară. Datele de atunci indicau un număr mare de medici care plecau să profeseze în străinătate. Mai exact, șase medici în fiecare zi a anului 2018 alegeau să părăsească România.

Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că România are aproximativ 63.000 de medici.

Cele mai multe plecări au fost înregistrate în București. 1.089 medici au solicitat să le fie eliberate certificatele de conformitate în perioada 2019-2020, dintre care 607 medici în anul 2019 și 491 în anul 2020. Capitala este urmată de județele Timiș și Cluj cu 775 și, res­pectiv, 751 de medici care au solicitat eliberarea certificatelor de conformitate în perioada 2019-2020.

La polul opus, cele mai puține plecări ale medicilor au fost înregistrate în Giur­giu, Călărași și Covasna, cele trei județe având patru medici, în total, care au solicitat eliberarea certificatelor pentru a profesa în străinătate.

În cazul în care solicitanții utilizează documentele eliberate în vederea exer­citării profesiei în alt stat membru al Uniunii Europene, aceștia solicită de regulă suspendarea calității de membru din Colegiul Medicilor din Româ­nia­/Co­legiul Medicilor Stomatologi din România/Colegiul Farmaciștilor din România, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății, conform HotNews.ro. Practic, numă­rul exact al medicilor care au utilizat aceste documente și au părăsit țara poate fi aflat doar de la organizațiile profesionale, precum Colegiul Medicilor.

Colegiul Medicilor a informat că numărul total al Certificatelor Profesionale Curente care au fost emise la nivel național în anul 2020, cu scopul de a exercita profesia în afara României este 858, în scădere comparativ cu anul 2019, când au fost 1.099.

Situația medicilor nu este bună nici la Buzău.  Aici, șase medici au solicitat să le fie eliberate documentele în anul 2019, iar patru în anul 2020. Prin urmare, în ultimii doi ani Buzăul a pierdut zece medici care au ales să profeseze în străinătate. Practic, exodul extern nu a dispărut, chiar dacă au primit măriri de salarii în anul 2018.

Buzăul nu stă bine nici la exodul intern. Mulți studenți care aleg să urmeze cursurile unei facultăți în domeniul me­dicinei nu se mai întorc în județ pentru a profesa, iar a­cest lucru conduce la o criză a medicilor. Reamintim că de la începutul anului și până în prezent, Spitalul Județean de Urgență Buzău a scos la concurs peste 30 de posturi care nu prea au fost ocupate, iar pe perioada pandemiei Buzăul s-a confruntat cu un deficit major de medici.

Mai mult, situația medi­cilor de la Buzău va fi afectată și de proiectul Consiliului Județean care vizează construirea blocului de locuințe de serviciu pentru medici de pe terenul fostei Maternități de pe Bulevardul Gării, proiect care este momentan pus pe pauză din cauza prețurilor prea ridicate de la materialele de construcții. Mulți medici vor alege să plece în alte orașe ale țării care le oferă condițiile optime pentru a putea să își exercite meseria. Dacă me­dicii ar avea condiții poate că nu ar mai fi nevoiți să plece în alte orașe, ba chiar ar veni în Buzău medici din alte părți ale țării, Buzăul putând avea printre cei mai buni medici din țară. Dar, în prezent, ne confruntăm cu un exod mare atât intern, cât și extern

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker