Economic

Undă verde exploatării de la Caragele

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea offshore, care a fost principala piedică în exploatarea gazului din Marea Neagră şi care ar trebui să ne ajute să scăpăm de dependenţa de gaze ruseşti. Acesta a semnat miercuri, 25 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore. S-au înregistrat 248 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”. Legea offshore primise raport favorabil în comisiile reunite de industrii şi buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi va intra la votul final. „Proiectul aduce, practic, exploatarea gazelor din Marea Neagră. România, în urma adoptării acestui proiect de lege, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au fost blocate până acum. În Comisia de industrii şi servicii reunită cu Comisia de buget-finanţe s-a dat un raport pozitiv şi mulţumesc tuturor colegilor de la PNL, PSD, UDMR, minorităţi, USR, care au votat acest proiect de lege. Proiectul de lege aduce practic stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos. Proiectul asigură securitatea energetică a României prin faptul că statul, Guvernul, poate oricând să intervină şi să redirecţioneze gazele către piaţa românească în caz de criză energetică, iar în cazul contractelor bilaterale care se vor încheia, Agenţia Naţională a Rezervelor Statului are drept de preempţiune. Asigurăm astfel ca gazul românesc să fie cu prioritate dat către români şi, în urma producţiei din perimetrul Neptun Deep, practic vom avea producţie excedentară. România va deveni un furnizor de securitate regională, un jucător pe piaţa gazelor naturale. Vom deveni independenţi energetic”, a explicat, în plen, Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră sunt estimate la peste 200 de miliarde de metri cubi, iar un studiu Deloitte, citat în proiect, arată că exploatarea va aduce la buget circa 26 de miliarde de dolari până în anul 2040, din impozite pe profit, redevențe, contribuții sociale și alte taxe. În plus, ar urma să genereze peste 71 de miliarde de dolari PIB-ului României și ar crea sau menține peste 30.000 de locuri de muncă.

Potrivit legii, România va avea întâietate la cumpărarea gazului scos din acest perimetru, apoi surplusul va fi exportat. Guvernul va câștiga 60 la sută din exploatarea zăcămintelor, iar restul de 40 la sută se va duce către investitori: companiile OMV şi Romgaz. Aceasta din urmă a cumpărat 50 la sută din drepturile asupra perimetrului Neptun Deep de la Exxon.

Legea reglementează și exploatările onshore de mare adâncime, cele descoperite pe uscat. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea luna trecută că vor fi astfel deblocate și investițiile de la Caragele, din județul Buzău, acesta fiind „cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România”.

 „Legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Estimăm că lucrările vor începe aici la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027. Da, așa cum am spus, românii vor avea gaz românesc în case. Și nu numai! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern. Și un alt aspect foarte important: țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională!”, a scris pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker