Administrație

Undă verde de la Consiliul Județean pentru investiția de 300 milioane de euro cu fonduri europene pentru rețelele de apă și canalizare

Trei proiecte de hotărâre ce vizează investiții de amploare pentru dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă și canalizare de către Compania de Apă la nivelul municipiului Buzău, precum și în mai multe UAT, au obținut joi acordul Consiliului Județean care s-a întrunit din acest motiv în ședință extraordinară.

Consiliul Local al municipiului Buzău a dat marți undă verde Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Buzău în perioada 2014-2020.

În valoare de 292 milioane de euro, proiectul prevede investiții în 23 de unități administrativ-teritoriale (UAT): alimentare cu apă în 42 de localități din 19 UAT și canalizare menajeră, 58 de localități din 16 UAT. Implementarea proiec­tului conduce la o creștere a gradului de deservire cu apă a populației de la 91% la 96% și la o creștere a gradului de colectare a apelor uzate de la 66% la 87% în aria finală de operare. Principalii indicatori fizici preliminari ai proiectului sunt: 350 km de rețele de apă și stații de pompare aferente, 57 de foraje noi; 16 stații de trata­re/clorinare a apei potabile, 24 de rezervoare de înmagazinare a apei potabile, peste 620 km de rețele de canalizare și stații de pompare aferente, trei stații de epurare noi și patru stații de epurare reabilitate, două dispecerate regionale pentru apă potabilă și pentru canalizare/ epurare.

Consiliile locale ale UAT incluse în proiect și-au dat de asemenea acordul pentru promovarea proiectului. Până în anul 2025, atât primăriile interesate să participe la acest program, cât și Consiliul Județean vor participa cu o cotă de finanțare ce poate fi achitată, în tranșe, până în 2025. Sumele pot fi prinse în bugetele anuale ale administrațiilor locale sau pot fi obținute în urma unor împrumuturi. Consiliul Jude­țean va participa cu aproape 630 de mii de euro, potrivit președintelui, Petre Emanoil Neagu.

Din cele trei proiecte aflate pe ordinea de  zi a ședinței extraordinare, consilierii liberali au votat doar primele două. Ultimul act normativ viza creșteri de preț la serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Consilierul jude­țean PNL Nicolae Mărăcine a menționat că de fapt aceste prețuri vor crește cu mai mult de 30% cum s-a precizat inițial. ,,Creșterea este un pic înșelătoare datorită faptului că ni se dă un preț de referință august 2019 dar se actualizează la fiecare an. Deci creșterea se aplică de la an la an nu raportată la un singur preț de referință, acesta din 2019. În 2021 anul de referință va fi 2020 și va fi creștere la creștere, iar creșterea aceea de 30 la sută va fi de fapt mult mai mult”, a precizat Mărăcine.

Articole similare