Actualitate

Un tratament revoluționar va putea fi utilizat și la Buzău pentru salvarea paciențior COVID 19 în stare critică

Plasma din sângele persoanelor asimptomatice, care au dezvoltat anticorpi pentru Covid 19, ar putea fi folosită și la Buzău ca tratament pentru cei infectați cu cu noul coronavirus și aflați în stare gravă. În baza unui contract de sponsorizare semnat miercuri de preșe­dintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, SC Besmax Pharma Distribution SRL va pune la dispoziția Consiliului Județean Buzău, în mod gratuit, pentru o perioadă de 12 luni, un echipament nou de plasmafereză (colectare de plasmă umană), model AURORA Plasmapheresis Systems, produs de Fresenius Kabi Germania.

Valoarea totală a sponsorizării este de 21.000 euro fără TVA, iar sponsorizarea se va realiza exclusiv în scopul asigurării accesulului pacienților infectați cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, la fel ca pacienții din alte țări, care au auto­rizat acest tratament salvator de vieți.

După livrare, echipamentul va fi amplasat la Centrul de Transfuzii Buzău, dar va putea fi folosit numai după aprobarea de către Ministerul Sănătății a ghidurilor și protocoalelor de utilizare experimentală a acestei te­rapii pe teritoriul României.

Echipamentul va putea fi folosit exclusiv pentru colectarea de plasmă umană de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți). Plasma umană astfel colectată va fi utilizată pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare, precum și pentru tratarea pacienților critici infectați cu SARS-COV2.

,,Atunci când vorbim ­despre sănătatea populației, implicarea noastră, a tuturor, poate face diferența. Vreau să mulțumesc domnului Marcel Ciolacu, președintele Camerei ­De­putaților, și domnului Florin Hozoc, director general al Besmax Pharma Distribution SRL pentru că au ve­nit în sprijinul buzoienilor în această perioadă dificilă. Sperăm ca Ministerul Sănătății să aprobe cât mai repede aceste ghiduri și protocoale de folosire a tratamentului cu plasmă și în țara noastră. Noi am făcut aceste demersuri pentru a oferi și buzoienilor posibilitatea să beneficieze de un tratament de ultimă generație, care în alte state și-a dovedit deja eficiența”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

La începutul acestei luni, Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru trei echipamente de plasmafereză și a 3.000 de kituri de colectare de plasmă.

Potrivit Ministerului Sănătății, acest „tratament salvator de vieți” a fost autorizat și în alte țări.

Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de ­exemplu, cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-CoV-2), pentru tratamentul pacienților critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.

Decizia de utilizare a acestei metode vine în contextul în care spitalele din New York se pregătesc să folosească derivate din sânge de la persoanele vindecate de infecția cu coronavirus pentru a-i trata pe pacienții cu forme severe de Covid-19, o metodă bazată pe anticorpi, veche de peste un secol și testată deja de mai multe ori, inclusiv în perioada pandemiei de gripă spaniolă din 1918-1919.

Metoda presupune infuzii de sânge de la cei vindecați, care ar trebui să conțină anticorpi pentru coronavirus.

Această abordare a revenit din nou în atenție după ce medicii din China au folosit globuline hiperimune, derivate din plasma pacienților vindecați, pentru a-i trata pe pacienții cu coronavirus.

În 23 martie, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a anunțat un plan de a folosi plasmă pentru tratament, în condițiile în care New Yorkul este unul dintre cele mai mari focare ale epuidemiei de coronavirus din SUA, cu peste 200.000 de cazuri de infecție confirmate și peste 10.000 de morți din cauza Covid-19.

Cei vindecați de COVID-19 dezvoltă anticorpi în sânge, care pot fi preluați împreună cu plasma lor și transferați în sângele pacienților aflați în stare critică, ajutându-i să lupte împotriva bolii.

Principiul de bază e cunoscut de peste un secol și a fost aplicat și pentru alte infecții virale, de pildă Ebola. De asemenea, plasma umană este folosită în mod curent pentru fabricarea imunoglobulinei, medicament esențial în tratarea bolilor autoimune.

Un comentariu

  1. Este de apreciat ca si spitalul nostru judetean se conecteaza la lumea medicala moderna, la tehnici noi de tratamente; asa vor veni si medici tineri, dispusi sa lucreze cu echipamente noi, moderne, pe protocoale clare, verificate anterior. Nu este suficient sa cheltui bani pe zidarii, reparatii, zugraveli si alte asemenea lucruri. Eu chiar cred ca ideea unui spital nou ar trebui gandita foarte serios si sa incetam sa tot caram bolnavii la Bucuresti.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker