Actualitate

Un tânăr din Pietrosu, șef de promoție la Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Anul acesta, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, ne spune directoarea Camelia Voicu,  are un singur elev șef de promoție. El se numește Mihai Caloian și a absolvit cei patru ani de liceu cu media 10. Mihai Caloian este un tânăr din satul Pietrosu, comuna Costești, care visează la o carieră universitară.  Își dorește să urmeze Facultatea la Universitatea din București, și, dacă va obține o bursă,  s-ar bucura să facă  cel puțin un semestru studii în străinătate. El ne-a împărtășit câteva din gândurile sale, după festivitatea pe care a organizat-o conducerea liceului, într-un scurt interviu acordat pentru cititorii ziarului OPINIA.

Rep: Cum este să fii șef de promoție?

Mihai Caloian: E un sentiment emoționant. E o dovadă a faptului că dacă te implici în tot ceea ce faci, iar rezultatul nu va întârzia să apară. Au fost patru ani minunați, cu multe momente frumoase, amintiri, emoții și mă bucur că, în acest moment  în care ne luăm la revedere de la perioada liceului, sunt șef de promoție.

Rep: De ce ai ales  Colegiul Național „Mihai Eminescu”?

M.C.: Pe lângă studiul materiilor îmi place lectura și desenul . Colegiul Național Mihai Eminescu Buzău constituie o oportunitate de a  fi deschis unei competiții. Este un liceu de prestigiu la nivel local și la nivel național și, în plus, are acest profil interesant, filologie bilingv franceză, care oferă șansa participării la proiecte și activități extrașcolare inedite

Rep: Către ce te îndrepți? Ce planuri ai după ce vei trece și de Bacalaureat?

M.C.: Îmi doresc să urmez Facultatea de limbi și literaturi străine pentru că profilul  meu a fost de filologie bilingv-franceză și îmi doresc să continui cu această pasiune a mea, limba franceză.

 Rep: A fost greu să te pregătești, mai ales în perioada de pandemie? Cum te-ai adaptat?

M.C.:  Lipsa interacțiunii față în față cu profesorii și cu elevii s-a simțit din plin, dar a trebuit să fim puternici și a trebuit să trecem cu brio peste această perioadă grea. O pandemie dură neașteptată să luptăm împotriva ei.

Rep: Cum ai ajuns la performanță la Limba franceză? Cum ai pornit către limba franceză?

M.C.: Am pornit din clasa a IV-a. Acolo  mi-am descoperit pasiunea la limba franceză și cred că  un merit deosebit îl au atât profesorii, cât  și părinții deoarece ei m-au îndrumat pe drumul cel bun, mi-au dat încredere și curajul de a trece peste toate obstacolele și de a ajunge la obiectivele pe care mi le propusesem. Limba franceză este o pasiunea a mea pe acre am descoperit-o și pe care vreau să o transform într-o carieră profesională.

Rep: Sunt  colegi cu care mergi al aceeași facultate?

M.C.: Din câte știu și colegi și prieteni. Rămân cu amintiri frumoase, cu un sentiment plăcut, cu prietenii legate între colegi, cu sfaturile profesorilor și toate momentele minunate petrecute în împreună.

Rep: Cum ai reușit să termini cu zece? Chiar dacă îți place franceza mai sunt și alte materii? Cum ai reușit?

M.C.: Nu consider că este o rețetă specială pentru a termina cu media zece, ci mai degrabă un algoritm complicat. Trebuie să ai un nivel ridicat de ambiții și seriozitate, să te motiveze studiul și în contextul în care nu îți place o materie trebuie să ne gândim că în viață nu o să întâlnim doar lucruri care o să ne placă. Trebuie să ne adaptăm unor situații la care nu ne așteptăm și să încercăm să facem tot posibilul să urmăm calea cea bună.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker