Actualitate

Un porc cumpărat de la samsari a adus pesta în Zărnești

Un bărbat a fost amendat cu 1.200 de lei de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) după ce ar fi achiziţionat un porc bolnav cu pestă porcină africană (PPA) de la un samsar, autorităţile declarând focar în localitate, scrie „Agerpres”.

Potrivit autorităţii sanitar-veterinare, focarul de PPA a fost declarat într-o gospodărie din comuna Zărneşti, după ce o persoană ar fi achiziţionat un porc de aproximativ 120 kg bolnav, dintr-o sursă neautorizată. „La această dată, PPA evoluează pe raza judeţului Buzău, la nivelul unei exploataţii nonprofesionale de pe raza UAT Zărneşti, fiind afectată o suină. Din primele informaţii colectate de colegii mei în cadrul anchetei epidemiologice reiese faptul că proprietarul exploataţiei nonprofesionale a achiziţionat porcul din surse neverificate, nesigure, respectiv de la persoane necunoscute, ulterior achiziţiei porcul prezentând simptome ce puteau fi atribuite pestei porcine. Au fost recoltate probe şi s-a confirmat prezenţa virusului la nivelul acestei exploataţii. Au fost luate toate măsurile, a fost ecarisat teritoriul, a fost efectuată dezinfecţia, monitorizăm exploataţiile din zona afectată şi sperăm să nu se extindă şi la altele. A cumpărat porcul bolnav, ulterior au apărut semnele şi a fost confirmată prezenţa virusului pestei”, a declarat pentru „Agerpres” purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Pentru că a achiziţionat animalul fără documente sanitar-veterinare, dintr-o sursă nesigură, cumpărătorul a fost amendat de inspectorii DSVSA şi totodată a fost impusă măsura complementară de a nu beneficia de despăgubiri financiare din partea statului. „Facem un apel către autorităţile publice locale pe raza cărora există aglomerări de animale, târguri cu precizarea că şi la această dată rămâne valabilă interdicţia comercializării animalelor şi mai ales al porcilor. Acel animal a fost cumpărat de la un intermediar, popular samsar. Proprietarul nu va beneficia de despăgubiri din partea statului şi va fi sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1200 lei pentru că a achiziţionat porcul din surse nesigure şi neverificate, fără documentele sanitar veterinare. Facem apel către crescătorii de animale să îşi achiziţioneze porci numai din ferme autorizate sanitar veterinar însoţite de documentele obligatorii şi să îi transporte cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar”, a precizat sursa citată.

Articole similare