Actualitate

Un politician buzoian, nominalizat în plângerea penală a angajaților Casei de Sănătate împotriva directorului Oncel

Așa cum relatam săptămâna trecută, angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate au făcut o plângere penală împotriva directorului Eliza Roxana Oncel, parte a unui război de uzură care s-a purtat pe tăcute o bună parte din timp, dar care a dat pe dinafară odată cu prezența la Buzău a Corpului de control al președintelui Casei Naționale.

Așa cum OPINIA a scris în mai multe rânduri, unul dintre aspectele cuprinse în plângerea penală se referă la folosirea de către directorul CJAS, care locuiește în Ploiești, a autoturismelor de serviciu pentru navetă, în ciuda dispozițiilor clare ale conducerii CNAS. Conform reclamanților, plimbările de până acum ar fi prejudiciat instituția cu peste 25.000 lei, la care se adaugă foi de parcurs despre care aceiași angajați ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate susțin că ar fi fost întocmite în fals.

Un alt aspect al plângerii angajaților CJAS Buzău  – care au decis, prin vot, într-o adunare sindicală, că un asemenea demers este oportun, se referă la anularea unei proceduri de achiziție publică a unor servicii, pe motiv că directorul Eliza Roxana Oncel ar fi fost nemulțumit că… nu „a ieșit cine trebuia”! Este vorba despre procedura de achiziție publică, demarată în luna ianuarie a acestui an, pentru servicii integrate de pază umană, a sistemelor de antiefracție, a sistemelor de detecție, avertizare, alarmare și stingere în caz de incendiu, precum și intervenția rapidă cu personal specializat, servicii de curățenie, servicii de internet, servicii legislative; servicii de abonament TV. Scandalul mare, dintre director, pe de o parte, și funcționarii care au realizat procedura, se referă la achiziția serviciilor de pază. Povestea este destul de lungă și de întortocheată pentru cei necunoscători ai prevederilor legale din domeniu; cert este că procedura a fost întârziată pentru a permite „firmei agreate” să înscrie oferta în SEAP și anulată atunci când câștigătoare a fost declarată o altă firmă. Drept pentru care, a fost nevoie de prelungirea contractelor existente pe bază de acte adiționale. Ocazie cu care directorul Oncel a aflat că nu va avea „cablu” în birou și a emis judecata de mare valoare „Mă c*c pe el de referat!”.

Din nou în vizită la CJAS

Bomboana pe coliva plângerii penale este alta: în textul aflat în atenția Parchetului apare și numele unui politician local, pe care pașii l-au mai condus către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și cu alte ocazii: prefectul Daniel Țiclea.

Despre ce este vorba? „La nivelul instituției noastre a fost o echipă de control a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în perioada 6–10 februarie 2023. În ziua de 8 februarie 2023, la sediul CJAS Buzău a fost prezent domnul prefect al județului Buzău, Țiclea Daniel, pentru a avea o întâlnire cu membrii echipei de control. Din spusele membrilor echipei de control, aceștia au fost întrebați de către domnul prefect ce vor face cu acest control, care sunt actele și faptele verificate, dar și că se dorește a fi liniște”, spun angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

Reamintim că la finele lunii septembrie 2023 a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație al Casei Județene de Asigurări de Sănătate pe a cărei ordine de zi au fost incluse și câteva puncte care se refereau la acordarea de avize pentru ca mai mulți furnizori de servicii medicale să intre în relații contractuale cu CJAS, într-o așa-zisă „sesiune extraordinară de contactare”. Mai pe românește, s-a discutat despre oportunitatea ca trei medici cardiologi, un medic de familie și un laborator de investigații radiologice de tip computer tomograf (CT) și rezonanță magnetică nucleară (RMN) să poată presta servicii medicale pentru buzoieni și pe bază de trimitere, în mod gratuit sau parțial subvenționat din fondul de asigurări de sănătate. La ședința în cauză a participat și prefectul Daniel Țiclea, care a reușit blocarea demersului cadrelor medicale respective.

Daniel Țiclea

Chestiune care a constituit, de altfel, un moment de mândrie pentru prefect: „Eu am consultat ordinea de zi. În primul rând este vorba despre contractări într-o sesiune extraordinară de contractare. Am dat la serviciul nostru de legalitate speța spre a fi analizată; toată problema se învârte în jurul discuției dacă este legală introducerea unei perioade extraordinare de contractare, dacă este fair-play față de toți jucătorii din domeniul medical, față de toți furnizorii de servicii medicale din județul Buzău, dacă este legal să se facă o asemenea perioadă extraordinară de contractare. Și mai ales dacă sunt fonduri pentru asta”, declara Țiclea, la momentul respectiv, pentru Focus TV.

Intervenția prefectului Țiclea a fost, în fapt, o misiune de pedepsire a celor doi medici cardiologi care au părăsit Spitalul Județean, gest din pricina căruia secția în cauză a fost închisă o săptămână. Numai că acestei misiuni de pedeapsă i-au căzut pradă alți doi medici, respectiv „un cardiolog cu reputație”, după cum a spus însuși prefectul, și un medic de familie: „Este vorba despre trei medici cardiologi care doresc contractare cu Casa de Sănătate – dintre care doi medici sunt medicii care și-au exprimat opțiunea de a nu mai presta servicii în cadrul Spitalului Județean -, este vorba de încă un medic cardiolog cu reputație în județul Buzău și cu activitate de o viață pe acest domeniu, este vorba despre medicul de familie de la Gura Teghii și despre un laborator de investigații RMN/CT. Datoria mea este să fac tot ce îmi stă în putință să mențin echilibrul acestui sistem medical din județul Buzău. Și așa, nu am la dispoziție ca prefect toate instrumentele pe care mi-aș dori să le am. Dar dacă cineva îmi spune că nu este ceva grav că ne-am confruntat luna trecută cu perspectiva închiderii secției de Cardiologie, cine pretinde așa ceva este în eroare. Este imposibil să nu îmi pese dacă se închide o secție, așa cum am reacționat pe spețele de la Râmnicu Sărat, așa am încercat să mediem și acum și mă bucur că s-au găsit soluții și secția de Cardiologie va fi funcțională”, a mai spus prefectul la Focus TV.

În aceste condiții, este de înțeles curiozitatea prefectului legată de tematica de control a echipei care a vizitat CJAS la începutul lunii februarie. Din ceea ce știm în acest moment, subiectul respectiv nu a fost în atenția acestora, în schimb știm sigur că se află pe agenda altei instituții.

Articole similare