Actualitate

Un nou trofeu național pentru Nadia Drăgan

Nadia Maria Drăgan, elevă în clasa a VII-a a Șco­lii nr. 5 Buzău din această toamnă, a obținut o nouă performanță muzicală. Prin multă muncă și perse­verență, susținute de mo­destia care o caracterizează, dar și de talentul cu care este înzestrată,  Nadia  s-a întors  de la concursul național „Să cânte tinerețea”, ediția a IV-a, desfășurat la Slobo­zia, cu trofeul „Luminița Anghel” și cu locul al II-lea la Secțiunea „pop internațional”, categoria 13-15 ani.

Festivalul-concurs de interpretare muzică ușoară și populară de la Slobozia este  o manifestare artistică de nivel național, organizată de către Asociația socio-cultu­rală „Bianca”, în parteneriat cu Direcția de Educație, Cultură și Tineret Slobozia și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Ialomița, în contextul descoperirii de noi talente în rândul tinerei ge­nerații și al educării acesteia prin diverse forme ale artei, de subliniere a potențialului cultural și de susținere a performanței în muzica românească. El este conceput ca o manifestare cu ca­racter competitiv, pentru promovarea artei interpretative la un înalt nivel artistic al muzicii ușoare și populare românești. Competiția se adresează copiilor și tinerei generații din întreaga țară, fiind o formă de educație prin muzică și dans, de dezvoltare a imaginației, a simțului estetic și a bunului gust, de cunoaștere și de respectare a valorilor acestui gen artistic. Nadia a impresionat și de această dată juriul cu interpretarea ei, reușind să-și stăpânească emoțiile, având în vedere că a fost o competiție cu participare fizică, după o bună perioadă de timp în care toate lucrurile importante pentru ea s-au petrecut mai mult în format online.

Trofeul „Luminița An­ghel” este cel de-al doilea obținut de Nadia în acest an, după ce, în primăvară, și-l adjudeca pe cel acordat de președintele juriului, Ciro de Luca, la concursul „Magia copilăriei”, alături de premiul al II-lea la secțiunea „pop românesc”, categoria 13-15 ani. Ea a arătat încă din primăvară că nu-și îngrădește imaginația, fiindcă din această atitudine se nasc cele mai ambițioase inițiative. Ea a luat inițiativa, încurajată de profesorul cu care se pregătește, de a intra în concurs cu o compoziție proprie, piesa „Un altfel de cuvânt”, ale cărei versuri   le-a scris, muzica aparținând profesorului ei de canto de la Școala Populară de Artă, Costel Sandu, cu care se pregătește din septembrie 2020. Nadia Maria Drăgan mai face parte și din „familia” corului „Andante Star”, coordonat de profesorul  de muzică Cristinel Muscăloiu.

Încurajări și de la școală

„Ne străduim să-i for­măm pe copii în această direcție, îi obișnuim cu ideea de competiție, îi antrenăm în concursuri și competiții școlare diverse, plecând de la cele didactice până la concursurile sportive. Și avem și rezultate. Am avut și medalii la competițiile naționale. Încercăm să le asigurăm condițiile necesare pentru a-i stimula în ideea de a se antrena la o competiție. Ei trebuie să trăiască cu ideea de competiție înțeleasă într-un sens bun. Avem o elevă a școlii noastre, Nadia Maria Dră­gan, premiată recent la o competiție la nivel național”, spune directorul Școlii nr. 5 din Buzău, Nicoleta Sara­foleanu. Chiar dacă este nou-venită în unitatea de învățământ, Nadia s-a integrat rapid, reușind să-și vadă în continuare de școală și de pasiunea ei pentru muzică. „Rolul școlii este să protejăm copiii, să-i integrăm când este nevoie să facem asta. Este un copil bun prin atitudinea față de școală. Este un copil care s-a integrat foarte ușor și colectivul în care se află a ajutat-o să facă acest lucru. Este susținută și de familie în mod deosebit. Punând umăr lângă umăr, copilul performează. Are un climat liniștit și stimulativ, aici în școală și Nadia Drăgan confirmă”, mai spune directorul școlii.

Nadia a fost primită foarte frumos în colectivul clasei a VII-a condus de dirigintele Mihaela Zaman, profesor de matematică. „Eu le-am spus întotdeauna că ar fi bine să facă ceva și să facă bine. Dacă aleg să facă sport, să fie cei mai buni, dacă aleg să cânte, să fie cei mai buni la cântat. Eu predau mate­matica, dar le-am spus copiilor că nu este obligatoriu să fie cei mai buni la matematică, adică pasiunea pe care și-au ales-o să o facă bine, să performeze. Nadia, dacă a ales să cânte, și au apărut rezultatele, în­seamnă că face ceva și face bine. Țara noastră nu are nevoie numai de profesori de matematică, are nevoie și de artiști, și  de compozitori, de toate profesiile. Și atunci îmi doresc de la copiii mei să fie buni la ce le place lor și să facă cu drag ceea ce fac”, spune diriginta Nadiei.

Articole similare