Educație

Un nou ordin ministerial destinat şcolilor, o nouă inadvertenţă

Un nou ordin privind desfăşurarea activităţii în şcoli a fost publicat recent de Ministerul Sănătăţii în Mo­nitorul Oficial, ordin care vine atât cu reglementări utile din punct de vedere sanitar, dar şi cu inadvertenţe.

„Antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar (clasa pregă­titoare şi clasele I-IV) şi elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a au activitate educativă/cursuri numai diminea­ţa”, prevede Ordinul 1.456/2020. Documentul abrogă Ordinul 1955/1995, cel care stabilea până acum normele respective. În vechiul document era prevăzut că „elevii din clasele I-IV vor avea cursuri numai dimineaţa”, fără să facă referire şi la anii terminali sau la grădiniţe şi creşe.

Greu de pus în aplicare la Şcoala nr. 11  

„Sunt câteva reglementări din punct de vedere sanitar care vin să aducă o oarecare clarificare în ceea ce priveşte începerea şi derularea activităţii şcolii pentru prevenirea îmbolnăvirii cu COVID. Orice act de genul acesta este ­binevenit. În ceea ce priveşte faptul că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, cei din învăţământul primar şi de la grădiniţă vor trebui să înveţe numai dimineaţa este un lucru bun. Acest lucru exista şi până acum, dar sub formă de recomandare. Nu era obligatoriu. Se respecta recomandarea la grădiniţă şi la învăţământul primar, nu şi la clasele terminale. Este bine că s-a introdus obligativitatea prin lege, dar va fi greu de pus în practică în multe şcoli din mediul urban. Este şi cazul Şcolii nr. 11 din Buzău (instituţia de învăţământ cu cel mai mare număr de elevi – n.r.), unde se învaţă în trei schimburi. Pot şi să te dai peste cap şi tot nu  găseşti suficient spaţiu pentru ca toţi din clasele a VIII-a să înveţe dimineaţa cu cei din primar”, a declarat, pentru OPINIA, Ion Dobre, ­liderul Sindicatului Învăţă­mântului Preuniversitar (SÎP) Buzău.

„Inexplicabil nu se corelează cu planul cadru din învăţământ”

Când vine vorba despre inadvertenţele noului Ordin emis de Ministerul Sănătăţii, sindicaliştii buzoieni spun că acesta intră în contradicţie cu planul cadru elaborat de Ministerul Educaţiei.

„Din păcate şi aici există anumite inadvertenţe, pe care noi, cei de la Buzău, le-am sesizat deja la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţă­mânt. Mă refer la durata orelor, care, aşa cum este stabilită în acest nou ordin, contrazice planul cadru pentru învăţământul din România. Pur şi simplu nu s-au corelat. Inexplicabil. Mai exact, planul cadru prevede cu 2-3 ore mai mult. S-a încheiat mişcarea de personal în învăţământ, avem un număr de norme didactice pentru care cadrele didactice au aplicat şi pe care le-au ocupat deja şi ne ­tre­zim acum că fiecare clasă din ciclu de învăţământ va pierde între 1 şi 3 ore”, a mai declarat Ion Dobre.

Ordinul recent publicat precizează că numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depăşească urmă­toarele limite, cu excepţia celor cu pregătire specială în anumite domenii de activitate:

a) pentru învăţământul primar:– clasa 0 şi I = 3-4 ore pe zi;– de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;

b) pentru învăţământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;

c) pentru învăţământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;

d) pentru învăţământul postliceal şi universitar: 6-7 ore pe zi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker