luni, 06 iulie 2020

Un general buzoian, comandantul paradei militare naţionale din Capitală

Anul acesta, comandantul paradei militare naţionale din Bucureşti este generalul-maior Vasile Toader, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării.

Generalul Toader este buzoian, născut în municipiul Buzău, şi şi-a început cariera militară în urmă cu 35 de ani,  când s-a înscris la cursurile Liceului Militar “Dimitrie Cantemir” Breaza. Apoi, în anul 1987, a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Aviaţie “Aurel Vlaicu” de la Boboc.

A urmat cursuri de comandă şi stat major, precum şi cursuri de specialitate în domeniul “Aviaţie” la instituţii de învăţământ militar din ţară şi din străinătate. S-a specializat în problematica NATO, urmând un program de internship la Comandamentul forţelor aeriene aliate din sudul Europei din Napoli, Italia.

Din momentul în care a devenit ofiţer, generalul-maior Vasile Toader a parcurs toate treptele carierei militare, de la nivel tactic la nivel strategic. A îndeplinit funcţii de răspundere în Statul Major al Forţelor Aeriene şi în Comandamentul Forţelor Întrunite, a îndeplinit funcţia de comandant al Centrului Naţional Militar de Comandă (nucleu) şi de locţiitor al comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite.

A făcut parte din prima generaţie de ofiţeri care au ocupat funcţii în comandamente NATO şi a fost primul ofiţer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.

Parcursul profesional al generalului Toader a culminat în noiembrie 2017, prin numirea în funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării.

Este veteran al teatrului de operaţii Afganistan, unde a executat o misiune în calitate de comandant al Grupului de operaţii aeriene pe Aeroportul Internaţional din Kabul şi o misiune de ofiţer de legătură la Centrul multinaţional de coordonare a mişcării, la Ankara, Turcia. Pe lângă acestea, gene­ralul Toader a îndeplinit şi o misiune în cadrul ONU, în Africa, în Republica Democratică Congo, ca observator militar.

loading...
error: Content is protected !!