Politic

Un fost parlamentar parașutat la Buzău rămâne fără certificat de revoluționar

O comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR), instituție din cadrul Guvernului României, a propus retragerea certificatului de revoluționar – luptător cu rol determinant – deținut de Eugen Nicolicea, potrivit unui document citat de PS News.

Membrii comisiei speciale susțin că nu există dovezi potrivit cărora Nicolicea ar fi avut un rol decisiv în victoria Revoluției. O decizie finală va fi luată de justiție.

Eugen Nicolicea a intrat în politică imediat după Revoluție, devenind viceprimar în Drobeta Turnu Severin. În 1992 a fost ales deputat PSD (fostul FSN / PDSR) și a continuat să fie parlamentar până în 2020. În legislatura 2012-2016, el a fost deputat de Buzău ales pe listele Uniunii Social Liberale din partea Partidului Social Democrat.

Care sunt beneficiile pentru posesorii de certificate de revoluționar

În România sunt peste 22.000 de persoane care dețin certificate de revoluționar, dintre care 16.000 din categoria „Luptător remarcat pentru fapte deosebite”.

Legea prevede mai multe beneficii și facilități pentru aceștia, printre care:

  • cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătrați;
  • acordarea unei subvenţii de stat egale cu 50 la sută din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe;
  • atribuirea, în proprietate şi cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a 10.000 de metri pătrați de teren în extravilan şi a 500 de metri pătrați de teren în intravilan (acesta din urmă pentru destinaţia de locuinţă);
  • atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci;
  • scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi pentru terenul aferent acesteia, pentru autoturisme hycomat (adaptate nevoilor persoanelor cu handicap) şi mototriciclu, precum şi scutirea de taxe la importul unui singur autoturism tip hycomat etc.

 

Articole similare