Opinii

Un deca de vin şi trei milioane, şpaga de Crăciun

Care ar putea fi şpaga în perioada Sărbătorilor de Iarnă, în special înaintea celebrării Crăciunului?! Răspunsul, dacă ar fi să luăm de bună o întâmplare recent petrecută la graniţa între judeţele Buzău şi Brăila, în care protagonişti au fost un echipaj de poliţie, brăilean, şi un cetăţean pensionar buzoian, s-ar părea că ar fi: un deca de vin şi trei milioane de lei, vechi! Cel puţin aceştia au fost termenii de înţelegere între pensionarul buzoian, care a oferit „un deca de vin” (10 litri) la care poliţiştii au plusat cu trei milioane de lei, vechi, ca să nu fie „Crăciunul prea subţire!”, după cum a formulat omul legii!

Întâmplarea s-a petrecut, conform mărturisirii pensionarului, cu trei zile înainte de Sfântul Nicolae. Buzoianul tocmise un animal la o cunoştinţă în Viziru, de Brăila, pentru că intenţiona să frământe o anume cantitate de pastă pentru babic, şi pentru asta era nevoie şi de carne de vită. Pensionarul este un nume cunoscut în Buzău, nu numai în municipiul reşedinţă, de aceea nu-i voi folosi identitatea. În schimb, voi  acorda credit total informaţiilor pe care le-a furnizat, mai ales că pe tot parcursul său profesional am fost asigurat de corectitudinea serviciilor pe care le oferea.

La pont sau nu, ori pur şi simplu doar pentru că nu avea număr de Brăila, o maşină de poliţie a început să-l urmărească odată ce s-a încadrat pe drumul spre Buzău. Autoutilitara circula fără semnale luminoase. La un moment dat, buzoianul a fost depăşit, pentru ca în prima parcare poliţiştii să tragă pe dreapta şi să pornească semnalele luminoase. Evident că buzoianul nu a oprit, pentru că nu avea de ce să înţeleagă că acele semnale erau pentru el, ca să tragă pe dreapta.

După o scurtă urmărire, poliţiştii l-au depăşit din nou, şi de data aceasta l-au oprit regulamentar. „Ce faci, domnule şofer, nu vrei să opreşti la semnalele noastre, ale Poliţiei?”. „Dacă nu aţi făcut semnale regulamentar, de ce să opresc”, apoi, ştiind că urma să-i fie controlată maşina, i-a abordat: „Domnilor, haideţi să ne înţelegem, că aşa se face de Crăciun… să fim mai buni! Am un deca de vin… ce ziceţi?”. Cel mai în vârstă dintre poliţişti şi-a revendicat rolul de şef şi a replicat de la înălţimea treptei de… pensionare: „Nu crezi că e cam subţire Crăciunul oferit de tine? Ia hârtia asta în mână şi urcă în maşină la colegu! Da, ştii cum ne-am dat seama că te fereai de noi? Aveai paie pe bara din spate!”. Pensionarul buzoian, care toată viaţa sa profesională se asigura că totul este în ordine în relaţiile cu ceilalţi, a lăsat, pe lângă cei 10 litri de vin, şi trei milioane de lei vechi, dar a fost mulţumit, totuşi, că a făcut compoziţia corectă pentru babic!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker