Actualitate

Un consilier de probațiune la aproape 150 de buzoieni condamnați cu suspendare sau eliberați condiționat

Stigmatizați adesea de societate, sute de buzoieni condamnați de instanță fără a fi trimiși după gratii au diverse variante de reintegrare socială prin intermediul Serviciului de Probațiune existent la nivel local. Subordonat direct Ministerului Justiției, Serviciul de Probațiune se ocupă atât cu supravegherea minorilor care au săvârșit infracțiuni mai puțin grave, cât și a adulților care primesc condamnări cu suspendare sau sunt eliberați condiționat. Anul trecut a fost unul de încercare pentru cei 15 consilieri de probațiune din Buzău. Un consilier a avut în lucru, în 2020, în medie, 150 de dosare, iar finalul de an i-a prins cu aproximativ 90 de dosare fiecare.

,,Anul 2020 a reprezentat pentru Serviciul de Probațiune Buzău atât continuarea activităților ca furnizor servicii de reintegrare socială și control al respectării dispozițiilor sentințelor penale de condamnare, cât și reunirea resurselor comunității locale în scopul schimbării și îmbunătățirii comportamentului persoanelor supravegheate. Astfel, în anul 2020, profesioniștii buzoieni au manageriat cu succes 2.125 dosare de probațiune, realizând activități specifice de reintegrare socială și de punere în executare a sentințelor penale de condamnare, cu mențiunea că, dintre acestea, 735 persoane au finalizat executarea sancțiunilor penale, iar pentru ceilalți se continuă aplicarea de tehnici și mijloace specifice de intervenție. La cererea instanțelor de judecată sau din oficiu, consilierii de probațiune au întocmit 112 referate/rapoarte de ­eva­luare, prin care s-au făcut propuneri motivate de individualizare a sancțiunii penale, în raport cu situația socială și riscul de recidivă estimat”, precizează purtătorul de cuvânt al Serviciului de Probațiune Buzău, Nicoleta Bîsceanu.

Bărbații cu infracțiuni rutiere, majoritari pe listele Probațiunii

La finalul anului trecut, cei 15 consilieri de probațiune buzoieni derulau activități de asistare și control pentru 1.390 persoane, dintre acestea doar 18 fiind măsuri educative prin care sunt sancționate persoanele minore. 94% dintre persoanele aflate în evidența serviciului sunt bărbați și tineri, și doar 6% sunt femei ori tinere. Din numărul total de persoane aflate în atenția Serviciului de Probațiune, în cazul a 69% instanța a dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere, amânarea aplicării pedepsei pentru 28% și 3% cu alte sancțiuni neprivative de libertate (amendă înlocuită cu muncă neremunerată în folosul comunității, liberarea condiționată etc). Mai mult de jumătate dintre persoanele supravegheate au fost condamnate pentru infracțiuni la regimul rutier.

,,Cele mai multe fapte comise de persoanele supravegheate în anul 2020 sunt cele privind regimul circulației rutiere pe drumurile publice, reprezentând 59,13% din totalul dosarelor de probațiune. În același scop se remarcă faptul că un procent de 3,09% persoane sunt condamnate pentru trafic și deținere substanțe interzise, 6,83% pentru infracțiuni contra patrimoniului, 10% pentru infracțiuni contra integrității corporale, 5,82% pentru infracțiuni contra ordinii și liniștii publice, 2,3% pentru infracțiuni de fals, 11,9% pentru infracțiuni prevăzute de legi speciale și doar 1,94% pentru infracțiuni contra libertății și integrității sexuale”, se precizează în raportul de activitate al SPB.

Pentru îndeplinirea obligațiilor și reducerea riscului de recidivă, profesioniștii Serviciului de Probațiune Buzău au derulat programe individuale de consiliere și responsabilizare pentru 78 de persoane, care au participat la programul OTO prin care și-au îmbunătățit abilitățile de identificare/soluționare eficientă a problemelor, au învățat să își controleze viața, gândind înainte de a acționa, și să își creeze strategii de împiedicare a revenirii la vechile tipare de comportament. Managementul agresivității a fost aplicat pentru zece persoane, care și-au dezvoltat capacitatea de gestionare corectă a emoțiilor cu accent pe controlul furiei.

Programele de grup au fost aplicate pentru 80 de persoane sancționate penal în scopul de a dezvolta abilitățile sociale (DAS) de a schimba modul de a gândi și de a-și controla eficient viața (Stop Gândește și Schimbă), sau de a învăța să separe consumul de alcool de conducerea autovehiculelor (Drink and Drive). Pentru evitarea sau oprirea consumului de droguri s-a continuat organizarea programului de grup FRED GOES NET oferit de Centrul de ­Eva­luare și Consiliere Antidrog Buzău. De asemenea, anul trecut, pentru prima dată a fost pus în aplicare programul ,,În siguranță la volan. Stop Accidentelor!”, program educativ, de prevenție, centrat pe victimă, care a fost creat pentru a veni în sprijinul reintegrării persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice și care a fost organizat de Serviciul de Probațiune Buzău în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Buzău.

,,Anul 2020 a constituit o perioadă plină de provocări și situații neprevăzute în care adaptabilitatea și flexibilitatea managementului de caz au fost elemente importante ale reușitei intervenției specializate concretizate și prin dezvoltarea competențelor digitate și valorificarea tehnologiei în procesul de reintegrare socială.

Rata de succes a intervenției consilierului de probațiune buzoian are un nivel ridicat, în sensul că s-a dispus revocarea sancțiunii penale neprivative de libertate pentru 23 persoane, iar efortul conjugat al Serviciului de Probațiune, organelor judiciare și partenerilor sociali a generat creșterea siguranței comunității locale. Din perspectiva îmbună­țățirii continue a eficienței activității Serviciului de Probațiune vom avea în vedere continuarea activităților specifice, atragerea și a altor instituții locale în procesul de executare a pedepsei neprivative de libertate, precum și ­va­lorizarea continuă a resurselor existente la nivelul județului Buzău”, precizează reprezentanții Serviciului de Probațiune Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker