Actualitate

Asociația „Alexandru Marghiloman” reînvie tradiția activităților umanitare și recreative din vremea ilustrului om politic

Irina Vlăduca Marghiloman, urmașa lui Alexandru Marghiloman, cetățean de onoare al Buzăului și fondatoarea Asociației „Alexandru Marghiloman”, și-a propus ca, la revenirea în țară, să continue ceea ce înfăptuiseră înaintașii săi, unchiul și străbunica sa, Alexandru și Elena Marghiloman. Pentru aceasta a înființat Asociația „Alexandru Marghiloman” prin care a dezvoltat pentru buzoieni proiecte pe mai multe direcții de acțiune.

Pentru că Alexandru Marghiloman a fost – pe lângă politicianul de marcă, ce a făcut posibilă unirea cu Basarabia la 27 martie 1918, din rolul său de prim-ministru al României – și un mare iubitor de cai, care a dus România pe un loc fruntaș în lumea curselor de profil, imediat după Anglia și Franța, s-a dorit reînvierea rasei de cai Pursânge Englez. „Alexandru Marghiloman a fost părintele hipismului românesc și a dezvoltat Pursângele Englez în România, cu foarte multe succese”, a explicat Irina Vlăduca Marghiloman. Acesta este unul dintre obiectivele propuse ale asociației, care a și fost dus la bun sfârșit odată cu nașterea celor cinci mânji ai lui Frozen Fire, care intră în pa­trimoniul național, după cum a spus și fondatoarea Asociației „Alexandru Marghiloman”: „Noi, când am adus acest Pursânge Englez, care este foarte valoros – cel mai valoros din România la ora actuală – l-am pus la dispoziția Hergheliei Cislău pentru montă. Acum, la Cislău sunt cinci mânji de-ai lui, care aparțin statului român. În acest moment, calul este într-o herghelie privată. Proprietarii care au cai Pursânge Englez, la rândul lor pot să producă mânji și așa putem înmulți populația cailor. Noi ne-am dorit să reînviem în România rasa Pursânge Englez”.

Proiect pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer

Un alt proiect derulat de asociație are legătură, după cum spune Irina Vladuca-Marghiloman, cu străbunica sa. Luând exemplul ei, de spi­rit civic, de  filantropie și de apartenență la comunitate, Irina Vladuca-Marghiloman a gândit, în cadrul asociației, și un proiect intitulat „Micii MARI învingători”, prin care să fie ajutați copiii bolnavi de cancer. „Dorim să facem un locaș în care copiii, după ce ies din spital și ajung acasă la o viață <normală>, să poată să aibă un punct de recreere, de socializare cu alți copii, să facă muzică, să asculte muzică, să deseneze, adică să aibă acest suport moral care este foarte important, mai ales la vârsta lor. De asemenea, centrul ar putea fi un sprijin și pentru părinți, care ar putea să-i lase  aici o oră-două, pentru a merge la cumpărături ori să-și rezolve alte probleme în oraș, la o cafea, să vadă altceva decât spitalul unde au stat lângă copiii lor. Și sunt destul de mulți copii care au suferit, mă refer la copii care au urmat un tratament”, precizează Irina Vladuca-Marghiloman. Acesta este un proiect al asociației care va deveni realitate ­atunci când condițiile sanitare o vor permite.

Susținerea copiilor pricepuți în domeniul IT

O orientare mai nouă a asociației este cea privind susținerea adolescenților care vor să își valorifice pasiunile și abilitățile în domeniul IT. „Liceul <Alexandru Marghiloman> are niște copii minunați în domeniul IT. Ne-au fost indicați de către elevii foarte buni și dar fără posibilități.  Și noi am înscris trei copii pentru acele burse oferite de Fundația Comunitară”, a explicat Irina Vladuca-Marghiloman. De ­altfel, asociația a stabilit, cu cadrele didactice și cu copiii de la „Alexandru Marghiloman”, o relație foarte bună, care se poate observa și prin numărul mare de voluntari din rândul elevilor de la liceul buzoian care poartă numele ilustrului om politic.

Și nu în ultimul rând, asociația a desfășurat activități pentru a-i familiariza pe adolescenți cu meseria de avocat. „Ne dorim să-i aducem mai aproape de această meserie, ca să știe despre ce este vorba, ce-i așteaptă, pentru că este foarte important, chiar înce­pând din clasa a IX-a, să știi cam ce vrei să faci în viață. Am ales să promovăm în rândul elevilor această profesie pentru că meseria de bază a unchiului meu a fost cea de avocat”, mai explică fondatoarea asociației, Irina Vlăduca Marghiloman.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker