Actualitate

Un buzoian cere dictatorilor rus și chinez „salvarea României de regimul politic iudeo-euro-atlantic”

Două petiții prin care li se cere ajutorul lui Vladimir Putin și Xi Jinping pentru salvarea României de „regimul politic iudeo-euro-atlantic” au fost făcute publice în ultimele săptămâni. Semnatarii fac parte dintr-un grup de inițiativă, Grupul pentru România, însă unii dintre ei spun că nu și-au dat acordul asupra conținutului scrisorilor. „Comunicatul numărul 9” este o scrisoare prin care Grupul pentru România cere explicit intervenția în România a liderului de la Kremlin. A fost făcut public pe 27 martie 2024 și este trimis către trei autorități: conducerea colectivă a Federației Ruse, „domnul Vladimir Vladimirovici Putin, președinte al Federației Ruse” și Ambasada Federației Ruse la București.

Principalele idei din document: inițiatorii cer ajutorul Rusiei, în calitate de „putere mondială care a influențat decisiv istoria contemporană a României”; autoritățile statului român nu reprezintă interesele României, ci interesele colonialiștilor occidentali care jefuiesc și distrug țara de foarte mulți ani și care au avut atitudini politice dușmănoase și provocatoare la adresa Federației Ruse; inițiatorii apreciază favorabil „oferta generoasă făcută României de conducerea Rusiei înainte de aderarea la NATO, atât din punctul de vedere al asigurării securității României, cât și privitor la sprijinul economic oferit de Rusia și refuzat de conducătorii de la București, iresponsabili, corupți și vânduți Occidentului”.

La finalul scrisorii, autorii cer intervenția directă a lui Vladimir Putin în România: „Astăzi, România a decăzut din statutul de colonie în statutul de teritoriu aflat sub ocupație militară străină. Sperăm, domnule președinte Putin, că veți ajuta România în momentele istorice viitoare să redevină o țară suverană”, se arată în document.

O scrisoare similară „Comunicatul nr. 10 ” este trimisă, pe 1 aprilie, către China. E adresată președintelui Xi Jinping, premierului Li Qiang și ambasadorului la București, Han Chunlin. Cerința suplimentară: Republica Populară Chineză (RPC) să ajute România „să iasă din subdezvoltarea la care a fost condamnată de iudeo-occidentalii care au acaparat țara în deceniile de după asasinarea fostului președinte Nicolae Ceaușescu”.

Ce este Grupul pentru România

Contactați de „Europa Liberă”, mulți dintre fondatorii inițiali au negat vreo legătură cu comunicatele trimise Rusiei și Chinei. Manifestul Grupului a fost citit de către actorul Florin Zamfirescu inclusiv la Realitatea TV, la o emisiune realizată la acea vreme de actualul europarlamentar liberal Rareș Bogdan. Rareș Bogdan spune că, în cariera sa de jurnalist, a realizat peste 3.000 de emisiuni, dar nu înseamnă că și-a însușit opiniile tuturor invitaților. „După ce am devenit europarlamentar PNL, am avut sute de intervenții în plen, în Grupul PPE, în Comisii și pe rețelele de socializare în care am pledat pentru parcursul euro-atlantic al României, ca unică șansă de dezvoltare și bunăstare. Mai mult decât atât, sunt primul eurodeputat din cei 705 ai Parlamentului European care a cerut public investigarea finanțării celor care subminează UE și NATO”, a explicat Rareș Bogdan pentru „Europa Liberă”.

Pe lista persoanelor care ar fi fost interesate să intre în mișcare, la începutul anului 2016, mai erau, conform organizatorilor, istoricul Dinu Giurăscu, sociologul Ilie Bădescu, actorul Dan Puric, politologul Cristian Pîrvulescu. Contactat de „Europa Liberă”, Cristian Pîrvulescu spune că nu știe cum a ajuns numele lui în acest context și că nu ar vrea să fie pe nicio listă cu anumite persoane care încă se regăsesc în demers. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu spune, tot pentru „Europa Liberă”, că a fost în grupul inițiatorilor proiectului la cererea economistului Constantin Cojocaru, dar declară că s-a retras de foarte multă vreme.

Grupul – care accepta, la început, pe oricine ca membru – a suferit mai multe transformări de-a lungul vremii, mai ales după moartea economistului Constantin Cojocaru, considerat sufletul inițiativei. Cojocaru, cunoscut naționalist, a inițiat un partid, Partidul Poporului – Legea Cojocaru, și a cerut schimbarea Constituției României astfel încât fiecare român să primească 20.000 drept capital. În 2019, la moartea lui Cojocaru, grupul informal s-a divizat și unii dintre inițiatori au părăsit barca. În 2024, la începutul anului, grupul a revenit într-o nouă formulă și cu un nou deziderat: „GpR este un grup de cetățeni români conștienți de bogăția spirituală a poporului român. Conștienți de jertfa ziditoare a strămoșilor. Conștienți de destinul spiritual al României, grădină a Maicii Domnului. Dorința noastră este ca, pornind de la situația actuală a României și a poporului român, și ținând cont de învățătura lui Hristos, să propunem românilor o soluție pentru împlinirea destinului acestei țări”, după cum se arată într-una dintre postările de pe social media asumate ca fiind ale „Stegarului dac”.

Membrii grupului, în noua formulă, încep în 2024 să dea comunicate periodice, numite Comunicatul numărul 1, 2… 10, semnate încă de la început de: prof. Florin Zamfirescu, actor; prof. Corvin Lupu; Dan Puric, actor și regizor; prof. Florian Colceag, antrenorul de genii; judecător Gabriela Baltag, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii; avocat Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii; prof. Ilie Șerbănescu, economist român, ministrul Reformei, președintele Consiliului pentru Reformă, între timp decedat; prof. Ioan Roșca; prof. Mihai Vinereanu, lingvist; scriitor Miron Manega, jurnalist; prof. Cezar Dinu-Avrămuță, Stegarul dac.

Marea dezicere

Europa Liberă a cerut puncte de vedere și precizări de la toți cei care au semnat primele comunicate de presă în numele Grupului pentru România de la începutul anului 2024 despre ce înseamnă, în viziunea lor, ajutorul pe care ar trebui să îl dea Vladimir Putin poporului român și în ce ar consta acesta.

Actorul și regizorul Dan Puric este considerat filorus. În urmă cu doi ani, la Teatrul Național a organizat un eveniment în care promova revista Certitudinea și un interviu al lui Aleksandr Dughin, unul dintre sfăturitorii lui Vladimir Putin. Actorul și regizorul Dan Puric o dă cotită și susține că s-a retras din inițiativă de mult pentru că nu îl reprezintă o astfel de situație: „Eu nu sunt partenerul unei asemenea situații, ci doar a unei situații demne. Indiferent că sunt Statele Unite ale Americii sau Federația Rusă, poziția noastră trebuie să fie una echilibrată, demnă și care să nu aibă asemenea atitudini de servilism. Consider această petiție rușinoasă”, a declarat Dan Puric pentru Europa Liberă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker