Actualitate

Un an de la tragedia de la Spitalul Săpoca, un an în care dosarul crimelor bate pasul pe loc

În 2019, în noaptea de 17 spre 18 august, trei pacienţi ai Spitalului de Neuropsihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca erau omorâţi pe loc în miez de noapte de un alt bolnav. Alţi şase au decedat ulterior în urma traumatismelor suferite. Nici după un an de zile nu este clar ce l-a făcut pe Nicolae Lungu să lovească cu un stativ pentru perfuzii colegi de salon şi dintr-o cameră alăturată.

După aproape opt luni de la masacrul din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca, comisia care l-a expertizat pe Nicolae Lungu, pacientul care a ucis alţi şapte bolnavi, a concluzionat că acesta nu avea discernământ în momentul faptelor.

Concluziile specialiştilor de la Serviciul de Medicină Legală nu au mulţumit însă familiile celor decedaţi astfel că o nouă expertiză ce va fi efectuată la Institutul ,,Mina Minovici“ amână soluţionarea cauzei.

Expertiza neuropsihiatrică iniţială ar fi concluzionat că gestul atacatorului s-a produs pe fondul epilepsiei de care suferea. În absenţa unui tratament specific şi în condiţiile unui consum zilnic de alcool, crizele epileptice s-au intensificat şi au produs ­le­ziuni ale creierului. Nu este clar încă dacă sevrajul provocat de lipsa alcoolului după internare s-a suprapus pe o criză de epilepsie. Cert este că atacul a avut loc într-un moment despre care se pare că autorul nu-şi aminteşte nimic, deşi la scurt timp după atac ar fi declarat că a crezut că loveşte păpuşi şi nu oameni.

În continuare, Nicolae Lungu, bărbatul de 38 de ani din comuna Săgeata, care şi-a omorât şapte colegi de spital cu un stativ pentru perfuzii, rămâne internat în unitatea în care a comis crimele, în condiţii de si­guranţă stabilite prin Codul Penal.

Anul trecut, în noaptea de 17 spre 18 august, bărbatul a ucis pe loc trei oameni, o pacientă a murit la spital la scurt timp, iar alte trei victime au decedat în zilele următoare la spitale din Bucureşti. Alţi şase pacienţi din spital au fost răniţi în atac. Rezultatul expertizei este esenţial pentru continuarea anchetei, însă prima rezoluţie ar putea fi contestată de procurori, dat fiind că din comisie au făcut parte şi psihiatri din Spitalul Săpoca.

Potrivit declaraţiilor de la acel moment ale ­mi­nistrului Sănătăţii, asistenta aflată în gardă pe secţia unde s-a întâmplat nenorocirea ar fi declarat că medicaţia i-a fost asigurată, însă în foaia pacientului nu există astfel de menţiuni. ,,Sunt o serie de lucruri inexplicabile, nu s-au respectat prevederile din fişa postului. Erau doi paznici, potrivit legii. În plus, fochiştii au făcut şi ei cursuri şi pot face această pază. Pacientul fost mutat pe o zonă nesupravegheată. În foaia de tratament medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observaţie apare un formular în care asistenta notează ora la care admi­nistrează tratamentul şi ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat”, declara Sorina Pintea, în urma controlului de la Săpoca.

La scurt timp după atac, procurorii au început cercetarea pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, aici fiind vizată atitudinea angajaţilor aflaţi în tură pe secţia în care a avut loc masacrul.

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fiind fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în noaptea de 15 spre 16 august. După atac, a încercat să fugă şi a fost imobilizat de un poliţist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient.

Nicolae Lungu, criminalul de la Săpoca, le-a spus anchetatorilor că nu şi-a dat seama că loveşte oameni decât atunci când a văzut sânge.

Ce s-a întâmplat cu autorul crimelor

La un an de zile de la tragedie, opinia publică, dar şi rudele celor ucişi de Nicolae Lungu, aşteaptă ca vinovatul sau vinovaţii să ajungă în faţa judecătorilor. Este greu de crezut că asta se va şi întâmpla, dat fiind că deja comisia de expertiză a stabilit că ucigaşul nu avea discernământ în momentul atacului. Rude ale decedaţilor nu se împacă însă cu acest rezultat. O cotraexpertiză este în lucru în acest moment, ceea ce înseamnă amânarea finalizării cercetărilor dosarului, inclusiv tragerea la răspundere a angajaţilor care au lăsat să fie posibilă această nenorocire.

După tragedie, sindicaliştii de la Sanitas Săpoca au aruncat vina pe Ministerul Sănătăţii, invocând personalul insuficient, în vreme ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a acuzat neglijenţa angajaţilor.

“Este inadmisibil ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în Cod Penal.  A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi“, au susţinut sindicaliştii de la Săpoca, într-un comunicat postat pe Facebook. Ei au mai acuzat şi că sporul de periculozitate al angajaţilor a scăzut de la 75% la 50%, pe motiv că „nu sunt bani“.

Replica Sorinei Pintea nu a întârziat: „Personalul este la limita minimă în anumite secţii şi peste medie în alte secţii. De prea multe ori folosim «nu mă lasă Ministerul», încercând să acoperim neputinţa noastră. A fost pur şi simplu o neglijenţă care trebuie pedepsită“, potrivit unui interviu acordat televiziunii Digi 24.

Pacientul, despre care s-a spus că s-a internat voluntar, dar, potrivit declaraţiei fostului Ministru al Sănătăţii, Sorinei Pintea, „familia a chemat ambulanţa pentru că avea manifestări ciudate“, este cercetat penal pentru omor, iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au început anul trecut urmărirea penală in rem (pentru fapte) în cazul angajaţilor, pentru neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă.

Ce rămâne, însă, neschimbată, după războiul declaraţiilor, este situaţia oamenilor cu probleme de sănătate mintală, unii dintre ei părăsiţi de familie, alţii petrecându-şi toată viaţa în sistemul de protecţie, care au parte de multe ori de tratamente degradante din partea celor care ar trebui să aibă grijă de ei, îşi trăiesc zilele izolaţi de comunitate, stigmatizaţi pe viaţă pentru că „sunt nebuni“.

17 morţi la Săpoca, din 2017 până în 2018

La Săpoca, din septembrie 2017 până în septembrie 2018, au murit 17 oameni – între ei, un bărbat de 45 de ani, care s-a spânzurat.

Spitalul nu este străin nici de alte incidente: presa a relatat cum, în 2017, un pacient de la Săpoca s-a tăiat cu un cutter la gât, dar şi cum a evadat un bărbat închis pentru că şi-a ucis mama.

Doi asistenţi au fost daţi afară, după ce bărbatul a fost găsit mort în pădure. În 2018, doi pacienţi au fugit din spital şi au fost găsiţi câteva ore mai târziu, pe malul unui râu.

A lovit “nişte păpuşi”

Amintim că în noaptea de 17 spre 18 august 2019, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, un bărbat de 38 de ani internat cu sevraj etanolic a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii. şi-au pierdut viaţa pe loc trei pacienţi, unul la scurt timp la UPU, iar un altul câteva ore mai târziu. Câteva zile mai târziu alţi doi pacienţi au decedat.

Atrocitatea s-a petrecut în clădirea principală a Spitalului. Aici sunt camera de gardă, cabinetul asistentelor, saloanele cu regim normal, dar şi camerele pentru cei periculoşi. În noaptea de sâmbătă spre duminică 17/18 august, erau de serviciu un medic, şapte asistenţi, trei infirmiere şi doi supraveghetori pentru bolnavii cu risc de agresiune. Nicolae Lungu a fost tratat în timpul zilei, la camera de terapie intensivă, cu perfuzii, şi apoi a fost dus în salonul pentru bărbaţi. Nu ridica probleme, nu a solicitat o rezervă, aşa că a fost lăsat acolo.

În salon erau opt bărbaţi, inclusiv Lungu. La ora 3.00, sâmbătă spre duminică, o asistentă a vizitat salonul. Lungu era treaz. Femeia l-a întrebat dacă se simte rău sau dacă are nevoie de ceva, dar omul ar fi spus ,,Sunt în regulă!” şi s-a aşezat pe patul său.

Audiat de poliţişti şi procuror, Nicolae Lungu avea să se declare mirat de acuzele care i se aduc. A spus că el a lovit ,,nişte păpuşi”. La 3.30 (după audieri, se pare că ora atacului a fost, de fapt, 3.17), a luat un stativ de perfuzii din salon. Lungu i-a lovit pe toţi cei şapte ,,colegi” de salon. Bolnavii dormeau şi nu au avut reacţii. Lungu a ieşit din salon. Pe culoar avea de ales: în stânga era camera de gardă a asistentelor, în dreapta era salonul de femei. A luat-o la dreapta.

Prima femeie lovită a strigat, alertând personalul din clădire. Din păcate, aceasta se pare că este şi femeia de 38 de ani care a murit câteva ore mai târziu, la spital. Din acel moment, Lungu a început să lovească necontrolat. Din salon a scăpat nerănită doar o bătrână de aproape 100 de ani.

Apoi Lungu a fugit pe geam. Desfăcuse stativul şi a folosit vergeaua cu cârlig pentru a-i ţine pe toţi la distanţă. Mergea spre ghereta paznicului şi poate că şi pe acesta l-ar fi aşteptat o soartă crudă dacă ucigaşul nu ar fi dat peste poliţiştii care tocmai aduseseră la Săpoca un beţiv scandalagiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker