miercuri, 27 mai 2020

Ultimul veteran de război jandarm din județul Buzău, condus vineri pe ultimul drum cu onoruri militare

Miercuri s-a stins din viață, la venerabila vârstă de 96 de ani, cel care a fost general de brigadă în retragere Neculai Enache, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, care a purtat decenii la rând, deopotrivă cu drag și cu res­ponsabilitate, uniforma de jandarm.

Președinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Buzău, ­ge­neral de brigadă în retragere, a luptat pe ambele fronturi în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost martorul nemijlocit al ororilor războiului, și-a văzut camarazii căzând la datorie: ,,Am participat pe front și în Est și în Vest… Eu am o vorbă, zic și la deal și la vale… de acolo de la Don și până la Budapesta pe jos, vreo 7.000 și ceva kilometri, și de acolo de la Budapesta mai sus, în Tatra! (…) Nu doresc la nimeni nicio zi de front!”.

Pentru calitatea deținută, precum și pentru implicarea, până în ultima clipă în care sănătatea i-a permis-o, în numeroase activități militare și civice, fiind membru fondator și în conducerea mai multor asociații și fundații la nivel județean și național, sa a fost decorat cu ordine și medalii, plachete și distincții, precum și nenumărate diplome pe care le- a păstrat la loc de cinste, cu multă grijă și un deosebit respect.

În anul 2017, la împlinirea vârstei de 95 de ani, i-a fost conferit de municipalitate titlul de Excelență, ca o recunoaștere a implicării active în viața cultural-științifică a municipiului și județului Buzău, fiind prezent la activitățile organizate la instituțiile de cultură. Prin acțiunile sale a urmărit promovarea spiritului militar de echipă și coeziune cu toate categoriile de oameni și militari.

În anul 2018, arma a cărei uniformă o va purta chiar și pe ultimul său drum, i-a conferit, în semn de respect, la împlinirea respectabilei vârstei de 96 de ani, Placheta de Onoare a Jandarmeriei Române.

,,Suntem mândri că a făcut parte din marea noastră familie și îi mulțumim pentru devotamentul ­ma­nifestat permanent față de oamenii de arme, pentru toate poveștile pline de învățăminte!

Avem onoarea să vă salutam, domnule general de brigadă în retragere!”,  au transmis reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.

,,Noi toți, militari și civili, cei care l-am cunoscut și admirat ca om cu o sensibilitate și căldură umană incredibile, cu o deosebită aură profesională și cu ­res­pect pentru tradiția militară, îi vom păstra o amin­tire vie”, este și mesajul reprezentanților Diviziei 2 Infanterie Getica.

Funeraliile cu onoruri militare este programată pentru vineri, de la ora 11,00, în cimitirul ,,Sf. Împărați Constantin și Elena” Buzău, cu participarea unor subunități de onoare din cadrul unităților Jandarmeriei Române, I.S.U. Buzău și Divizia 2 Infanterie ,, Getica”.

loading...
error: Content is protected !!