Actualitate

Trenurile, luate la control de Protecția Consumatorilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că a aplicat 89 amenzi contravenționale în valoare totală de 693.500 lei în primele patru luni ale anului, în urma campaniei de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legislației în domeniu și în ceea ce privește serviciile oferite consumatorilor la desfășurarea activității în transportul feroviar. Sub coordonarea comisarului șef al Regiunii Sud Muntenia, Ion Iordăchescu, echipele de control din întreaga țară au verificat 109 operatori economici, iar pentru neregulile constatate au aplicat 89 amenzi contravenționale în valoare totală de 693.500 lei și 36 de avertismente, potrivit agerpres.ro.

Totodată, ANPC a dispus oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor, în cazul a 27 operatori economici. Potrivit unui comunicat al instituției, operatorii economici opriți temporar de la funcționare se află în județele Prahova, Caraș Severin, Vaslui, Olt, Dolj, Vâlcea, Covasna, Harghita, Mureș, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Vrancea, Galați și Buzău.

Mizeria din trenuri și din gări, printre principalele nereguli

Printre principalele abateri constatate au fost condițiile igienice necorespunzătoare ale garniturilor de tren, respectiv geamurile vagoanelor și ușile de acces fisurate, cotiere defecte cu partea metalica neacoperită, lipsa tapițeriei sau existența uneia deteriorate (ruptă, tăiată), perdele de protecție pătate, murdare.

De asemenea, comisarii ANPC au constatat folosirea unor toalete neigienizate sau igienizate parțial, degajând un puternic miros de dejecții, cu pisoare defecte, fără produse de igienă, folosind vase de wc fără capac, fără apă la grupul sanitar. Pe lista de abateri constatate se mai află prestarea serviciilor nealimentare pentru călători, fără a asigura condițiile igienice necesare, folosirea unor săli de așteptare neigienizate, nerenovate, cu păianjeni pe tavan, pereți scorojiți, pete de mucegai, infiltrații de apă, existența pavimentelor pe peroane deteriorate, cu coșuri de gunoi ruginite și existența peroanelor neridicate la nivel, a unor peroane denivelate cu armătura de metal ieșită prin beton-la vedere.

Totodată, comisarii ANPC au mai constatat folosirea unui număr insuficient de scaune pe peron cele existente fiind și deteriorate, neafișarea informațiilor corecte și complete la ghișeele de bilete, prezentarea unor tarife în moneda euro, fără a fi afișat cursul de schimba valutar al BNR, precum și informare incompletă cu privire la reclamațiile consumatorilor.

Articole similare