Educație

Trei școli asociate UNESCO împletesc un mărțișor tradițional

Elevi ai școlilor asociate UNESCO din Buzău – respectiv ai Colegiului Economic „Regele Mihai I”, ai Liceului Tehnic și ai Școlii Gimnaziale Odăile – vor participa la evenimente culturale organizate la Galeriile de Artă Buzău, în cadrul unor întâlniri ale specialiștilor din domeniul tradițiilor și folclorului pentru a celebra mărțișorul. Tradiţia „Mărţişorului” este inclusă, din 2017, pe lista patrimoniului imaterial UNESCO, în urma solicitării iniţiate de România, Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova, ţări în care există această sărbătoare străveche.

România are în prezent șapte elemente în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii: „Ritualul Căluşului”, „Doina”, „Ceramica Tradiţională de Horezu”, „Colindatul de ceată bărbătească”, „Jocul fecioresc din România”, „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei” şi „Mărţişorul”.  Mărţişorul este parte reprezentativă a spiritualităţii româneşti şi simbolizează renaşterea. De aceea, exponate reprezentând tradițiile și folclorul buzoian vor fi prezentate către tânăra generație la Galeriile de Artă Buzău, pe parcursul a două săptămâni.

În acest timp, cele trei școli din județul Buzău asociate UNESCO vor realiza împreună, din 16 kilograme de fire de lână, un șnur împletit în două, în culorile alb și roșu, specifice mărțișorului. Firele de lână sunt puse la dispoziție de fabrica de filatură Industria Filati din Buzău. Acest șnur va fi dăruit buzoienilor, de către elevii școlilor UNESCO ca „Mărțișor tradițional”, în cadrul unor evenimente de tip flash mob, pe 1 martie, ce se vor desfășura în incinta școlilor participante.

De asemenea, Consiliul Județean Buzău a deschis, până pe 8 martie, în Parcul Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, un Târg de mărțișor, de unde pot fi achiziționate mărțișoare handmade ale meșterilor populari și artiștilor plastici buzoieni. Târgul este deschis între orele 10.00 și 19.00

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker