Economic

Scumpirile aduc sub lupa Consiliului Concurenței trei firme cu afaceri la Buzău

Creșterea prețurilor la ulei, zahăr și unt din ultima perioadă a determinat Consiliul Concurenței să declanșeze investigații. Concret, sunt trei acțiuni privind posibile înțelegeri de creștere a prețurilor de vânzare la ulei de floarea soarelui, unt și zahăr, fiind efectuate inspecții inopinate la 13 producători, a anunțat, joia trecută, autoritatea.

„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

S-au desfășurat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA, dar și de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact şi Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Braşov (Olympus). În ceea ce privește piața fabricării şi comercializării de zahăr, s-au derulat inspecții la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL, și ultima din Buzău.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde de lei, Bunge România ocupă locul 17 în topul firmelor prelucrătoare. Bunge deține o fabrică de biodiesel la Lehliu, una de ulei la Buzău și alte facilități la Iași și Traian. Fabrica de ulei din Buzău și-a început activitatea în anul 1976. În anul 2007, Bunge a cumpărat de la Agricover fabrica de ulei din Buzău, amplasată în sudul României, în inima regiunii producătoare de semințe de floarea soarelui. În fabrica din Buzău, Bunge realizează activitățile de procesare, rafinare și îmbuteliere pentru semințele de floarea-soarelui.

Agrana a mai fost prinsă pe picior greșit și la finalul anului 2022, în urma unui material jurnalistic realizat de gândul.ro. După ce România nu a fost admisă în Spațiul Schengen din cauza opoziției Austriei, mai multe acuzații au vizat compania de zahăr, cea mai importantă fiind aceea că Agrana punea pe piață zahăr din trestie de zahăr, nu din sfeclă de zahăr. Atunci, surse „Gândul” precizau că există un alt mare semn de întrebare referitor la profitul raportat de Agrana România, un an fiind „pe plus”, unul „pe minus”. O astfel de abordare este explicată prin faptul că Agrana nu ar vrea să plătească taxe și impozite statului român, profitul fiind încasat – prin intermediul unui trader „care este tot compania lor” – tot în Austria. Despre acestea, fabrica buzoiană susține că este „listată la Bursa din Viena și toți afiliații săi sunt auditați și respectă absolut toate regulile de transparență impuse de acest statut”.

În urma controalelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a amendat fabrica buzoiană cu suma de 50.000 de lei, pe care Agrana a și plătit-o, chiar dacă inițial a contestat decizia.

Agrana România face parte din grupul austriac cu același nume și deține două fabrici de zahăr, cu o producție cumulată de peste 100.000 de tone, și o unitate de producție a amidonului, la Țăndărei. În 2005 toate fabricile de zahăr au fuzionat pentru un management și o administrare eficientă și, prin urmare, a fost înființată Agrana România.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker