Actualitate

Ce vizează buzoianul care conduce cea mai mare organizație neguvernamentală din țară

Comisarul-șef de poliție Mihai Liviu Tărtăreanu, de mai bine de zece ani șeful Serviciului Acțiuni Speciale din Poliția Buzău, cu o vechime de 22 de ani în Poliția Română, a devenit președinte al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția Română. Este primul președinte  al acestei organizații profesionale cu cel mai mare număr de membri din România pe care îl dă Buzăul. De altfel, până la finele acestui an, comisarul șef de poliție Mihai Tărtăreanu ar putea face parte chiar din boardul International Police Association (IPA) – o organizație, probabil, și ea cea mai mare din lume ca număr de membrii -, la care IPA – Secția Română este afiliată.

Cât este de mare este organizația românească ne spune chiar Mihai Tărtăreanu, care ne explică faptul că „Statutul IPA – Secția Română permite și pompierilor și jandarmilor și celor care lucrează în sistemul de Apărare să fie membri în această organizație. Suntem cea mai mare organizație neguvernamentală din România și ca organizație ocupăm locul al doilea, după Germania, ca număr de membri. International Police Association (IPA) este o organizație, probabil, și ea cea mai mare din lume. Discutăm de 68 de secții naționale pe cinci continente, cu circa 400.000 de membri la nivel internațional, din care 55.000 sunt în România și numărul lor este în creștere. Încercăm prin această organizație, care are ca scop principal promovarea prieteniei între polițiști, jandarmi, pompieri, atât din  România, cât și din alte țări, să promovăm respectarea legii, respectul față de lege, schimbul de delegații, schimbul de experiență, precum și susținerea unor parteneriate și proiecte profesionale pentru polițiști, pompieri, jandarmi”.

Candidatura lui Tărtăreanu la președinția IPA România a venit după un an de interimat. După alegerea sa în această funcție, prima măsură a fost să preia elemente de la modelul de funcționare a structurii pe care o coordonează în plan profesional, respectiv Serviciul Acțiuni Speciale Buzău, și să le implementeze la nivelul IPA. Și vorbim aici despre modelul de comunicare cu colegii din echipa de conducere a IPA din care face parte și apoi comunicarea cu ceilalți colegi din structurile din țară, dar și diversificarea activităților.

„Cea mai simplă chestiune pe care am putut-o rezolva s-a referit la dialog și comunicare, pentru că ține fix de noi și putem schimba din secunda unu modul în care înțelegem să comunicăm cu ceilalți, transparent și deschis. Cu echipa pe care o avem la nivel național – Comitetul executiv național, format din șapte membri -, încercăm să schimbăm timingul și modul în care acționăm. Încercăm să facem un colaj între activitățile sociale, cele sportive și cele profesionale, astfel încât să  rămânem într-o zonă de seriozitate, dar în același timp să ne focusăm pe nevoile pe așteptările membrilor noștri. Standardul pe care ni l-am fixat este unul ridicat și încercăm să ținem pasul cu aceste obiective și, zicem noi, cu ajutorul regiunilor; avem la nivel național 154 de regiuni; sunt județe unde avem mai multe regiuni, pentru că ele sunt organizate pe sistemul unităților din cadrul MAI: Pompierii au o regiune, Jandarmii au o regiune, dar nu este obligatoriu. La momentul acesta funcționează statutar 154 de regiuni”, explică Mihai Tărtăreanu.

Mihai Tărtăreanu a venit la conducerea IPA – Secția Română de mai bine de un an de zile,  și cu dorința de a insufla un spirit de echipă autentic, așa cum îl crease și la SAS Buzău, structură în fruntea căreia se află de mai bine de zece ani. SAS este cea mai solicitantă structură din Poliția buzoiană și în general din Poliție, fiindcă este o structură operativă în care încrederea în colegul de acțiune este de sută la sută. „Cel mai mult m-a ajutat, din zona jobului pe care îl practic constant, spiritul de echipă, esențial la acest nivel; managementul pe care îl practicăm la acest moment este unul de echipă și am dus acest spirit cu mine; după o perioadă dificilă, în care poate au mai existat și mici sincope, iată că reușim să stabilizăm lucrurile și să intrăm într-o zonă echilibrată”, afirmă comisarul șef Mihai Tărtăreanu.

Activitățile IPA și deplasările la structurile din teritoriu se află în afara timpului normal de lucru al comisarului șef de poliție buzoian care desfășoară activitate de polițist operativ. Timpul alocat  IPA este deci din timpul său liber. „Este un sacrificiu mai degrabă din zona personală”, spune Mihai Tărtăreanu, „dar satisfacțiile sunt pe măsură; când faci ceva, pui suflet, apar și rezultate”.

 Ce activități desfășoară IPA

Președintele IPA – Secția Română explică ce și cum pune la cale, împreună cu echipa sa, activități în care aduce laolaltă oamenii în uniformă cu aceleași preocupări, cu aceleași hobbyuri, cu aceleași pasiuni. „Plaja activităților este foarte diferită; discutăm de campanii de donare de sânge, discutăm de activități profesionale, discutăm despre susținerea unor proiecte individuale, evidențiem anumiți membri, polițiști, jandarmi sau pompieri care obțin diferite rezultate, pe diferite domenii, fie că este vorba despre o zonă profesională, fie că este vorba despre planul sportiv sau chiar și personal. Sunt foarte mulți polițiști, jandarmi, pompieri, foarte mulți membri care au pasiuni, care îmbrăcând uniforma nu au uitat de ele și care în continuare le alocă un timp. Unii pictează, alții sculptează, sunt pasionați de fotografie”, mai spune Mihai Tărtăreanu.

Prin urmare, sunt create contexte pentru ca membrii organizației din diferite colțuri ale țării să socializeze. „Oamenii și-au dat seama de nevoia pe care o au de a fi alături și dincolo de orele de program, pentru că despre asta discutăm. Oamenii împărtășesc idei și pasiuni comune și noi le creăm doar mediul necesar, astfel încât ei să se exprime. Practic înțelegem că pe lângă meseria pe care o avem sunt și alte lucruri care ne unesc: pasiunile comune, problemele comune. Într-o comunicare bună și constantă reușim să întărim spiritul de castă atât de greu încercat în ultima perioadă și în pandemie și mutarea socializării în mediul online. Cumva am încercat, prin canalele de comunicare din spațiul virtual, să ținem legătura cu oamenii și să le transmitem mesajul nostru, să înțeleagă că le suntem alături și să înțeleagă că orice idee din partea lor poate deveni realitate”, mărturisește președintele IPA – Secția Română.

 Ce planuri se fac pentru perioada imediat următoare

„Pentru planul intern, targetul pe care ni l-am fixat în perioada următoare se referă la actualizarea statutului și adaptarea lui la nevoile curente ale asociației”, spune Mihai Tărtăreanu, care explică în continuare faptul că „zona de reglementare trebuie să fie în pas cu modificările legislative și cu nevoile asociației, concomitent cu dezvoltarea parteneriatului instituțional – mă refer la inspectoratele de armă, Jandarmeria Română, Poliția Română, Ministerul Afacerilor Interne, IGSU și Administrația Națională a Penitenciarelor -, pentru că numai pe baza unui parteneriat strâns și coerent putem realiza acțiuni care să fie cu adevărat utile”.

De când a preluat conducerea asociației, a realizat foarte multe proiecte pe care le-a diversificat ca și obiective și ca domenii de interes, lucru pe care îl va face și în continuare. „Urmărim să le diversificăm, astfel încât cât mai mulți oameni să beneficieze din partea noastră. Doar la debutul acestui an am avut o activitate pe prevenirea consumului de droguri, cu invitați din străinătate, la Sibiu; am avut o activitate foarte importantă la finalul anului trecut în ceea ce privește bullyingul în școli, ceea ce însemană că și temele pe care ni le propunem sunt cumva actuale. Pe baza unui dialog eficient încercăm prin ceea ce ne propunem  să răspundem nevoilor oamenilor și în același timp insituțiilor”, explică Mihai Tărtăreanu.

Articole similare