Actualitate

Tranzacțiile cu porci între gospodării înmulțesc focarele de pestă porcină africană

Pe măsură ce ne apropiem de perioada de sacrificare a porcilor, conform tradițiilor de iarnă din comunitățile rurale, se înmulțesc  și cazurile de pestă porcină.

 „Se apropie sărbătorile de iarnă; în mod tradițional, la români, sacrificarea porcului e o tradiție și au început să cumpere de la vecini, prieteni, cunoștințe, samsari; lumea din mediul rural a început să se aprovizioneze cu porci  pe care să-i sacrifice de Crăciun.  Din păcate, porcii sunt cumpărați de pe raza localității sau din localități învecinate, de la cunoștințe și prieteni. Noi recomandăm ca buzoienii care doresc să cumpere porci să o facă de la societăți înregistrate și autorizate sanitar-veterinar și chiar și de la  gospodării, dar acestea să fie înregistrate la noi și cu documente sanitar-veterinare. Mai recomandăm  să nu cumpere de la intermediari, de la samsari și în special să nu cumpere fără documente sanitar-veterinare”, spune medicul Iulian Moca.

Dacă în perioada 1 – 7 octombrie, ANSVSA a raportat un focar într-o exploatație comercială pe raza județului Buzău, la această dată sunt nouă focare. „La această dată, pesta porcină evoluează pe raza județului Buzău. Sunt nouă focare pe raza a șase localități”, spune medicul Iulian Moca din cadrul DSVSA Buzău.

În aceeași perioadă, situ­ația cazurilor pozitive la mistreți  prezentată de ANSVSA se prezenta astfel: 28 mistreți morți și 36 mistreți  au fost vânați; cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor, după cum spun prevederile europene.

De atunci, și până în prezent, cazurile de pestă porcină pe raza județului s-au înmulțit, ultimul fiind raportat joi, 14 octombrie, într-o gospodărie din localitatea Boboc, comuna Cochirleanca. În gospodăria respectivă au fost uciși doi porci în afară de cel care a decedat. Și în acest din urmă caz, ca și în celelalte, „medicii sanitar-veterinari din cadrul DSVSA Buzăul  au întreprins toate măsurile izolare și ­mo­nitorizare și în continuare se efectuează catagrafia suinelor din localitate”, după cum spune medicul Iulian Moca din cadrul DSVSA Buzău, care explică și faptul că mai departe se va întruni Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru a se adopta un plan de măsuri și pentru acest caz.

Ce recomandări au medicii sanitar-veterinari pentru gospodarii buzoieni

Pentru a nu ajunge în situația să sacrifice porcii înainte de Crăciun din cauza pestei porcine africane, medicii sanitar veterinari au câteva recomandări pentru gospodarii buzoieni.  Mai exact, aceștia recomandă în această perioadă buzoienilor să crească porcii în adăposturi închise, împrejmuite. „Trebuie  să respecte condițiile minime de biosecuritate: să nu pătrundă la animale persoane străine, și nici  măcar vecinii; să le admi­nistreze porcilor  hrană și apă numai proprietarul, care trebuie să poarte un echipament care să fie destinat  pentru această activitate, și, dacă se poate, să amenajeze un dezinfector pietonal la intrarea (o tavă cu paie și cu niște sodă caustică 10% la intrarea în adăpost)”, spune medicul ve­ter­inar Iulian Moca.

Riscuri de infectare cu pestă porcină africană sunt și din partea furajelor administrate de gospodari, dar și dacă porcii sunt hrăniți cu resturi ­alimentare, spun medicii ­vete­rinari. Din experiența cazurilor de anul trecut, medicii veterinari au concluzionat că 80% dintre focarele de pestă porcină africană au fost ge­ne­rate de factorul uman.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker