Actualitate

Tradiții în ziua de Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la Faţă a Domnului, prăznuită în fiecare an pe 6 august, reamintește, potrivit Bisericii Ortodoxe, de momentul în care Hristos și-a arătat slava dumnezeiască pe Muntele Taborului înaintea a trei dintre apostoli, Petru, Iacov şi Ioan.

În popor, această sărbătoare este privită şi ca începutul toamnei. Schimbarea la Faţă mai este numită şi „Obrejenia”, denumire ce provine din limba slavonă şi înseamnă transformare, schimbare, iar în limbă greacă numele sărbătorii este „Metamorfosis”, care se traduce prin „transfigurare”.

În ziua Schimbării la Față a Domnului credincioşii obișnuiesc să dea de pomană fructe de sezon sfințite –  mere, prune, pepene, struguri -, dar și colivă și pachete cu preparate din icre și pește, dat fiind că deși sărbătoarea a picat în Postul Sfintei Marii, Biserica dă dezlegare la pește, ulei și vin.

În credința populară, în această zi creștinii trebuie să culeagă ultimele plante de leac, despre care se spune că au puteri vindecătoare.

Tot în această zi țăranii mai fac și prognoze în privința vremii. Dacă vremea este însorită şi plăcută în această zi, țăranii spun că va fi o toamnă îmbelşugată. În cazul în care în această zi va ploua, oamenii vor crede că va fi o toamnă urâtă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker