ActualitateCultură

Tradiții în ziua de Întâmpinarea Domnului

La 40 de zile după Naşterea Domnului Iisus Hristos, care are loc în fiecare an pe 25 decembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește aducerea Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, de Preasfânta Lui Maică şi de Dreptul Iosif, care ascultau și împlineau porunca Legii vechi. De aceea, în calendarul creştin ortodox  pe 2 februarie se prăznuieşte „Întâmpinarea Domnului”.

De sărbătoarea Întâmpinării Domnului, fiecare creștin este chemat  la Biserică să întâmpine pe Pruncul Iisus şi să-L primească, rostind ca şi Simeon: „Ochii mei, Stăpâne, au văzut mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o înaintea feței tuturor popoarelor”( Luca  2, 29).

Oamenii obişnuiesc să meargă la slujbă în această zi cu colivă şi bucate pe care preotul le sfinţeşte, ca să poată fi împărţite.

În popor, această zi este denumită „Streneia” sau „Ziua Ursului”, deoarece, pe vremuri, oamenii erau convinși că în această zi pot căpăta și ei puterea ursului;ei se ungeau cu grăsime de urs pe 2 februarie și practicau acest ritual în special asupra copiilor. Bolnavii erau trataţi în această zi prin afumare cu păr de urs.

Tot legat de urs, strămoșii puneau schimbarea vremii pe seama felului în care se comportă acesta. În tradiţia populară se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker