Cultură

Tradiții redescoperite la Scorțoasa:  de la colindători cu program anunțat, la colind on-line

Un obicei care a ajuns aproape să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului, mai ales în zonele rurale, este colindul de Crăciun. În Ajunul Crăciunului, cete de colindători merg la casele oamenilor cântând „Bună dimineața la Moș Ajun”! Conform tradiției, tinerii și, în special copiii, merg din casă în casă și cântă despre venirea lui Iisus Hristos pe pământ. Din păcate, cetele de colindători au cam dispărut din peisajul rural și, odată cu ele, și Steaua, Viflaimul, Plugușorul ori Sorcova.

Și la Scorțoasa lucrurile stăteau cam la fel, pentru că oamenii, mare parte mai în vârstă, se tem să deschidă porțile unor cete de copii, de tineri. Lucrurile s-au schimbat și au luat o turnură neașteptată atunci când s-a anunțat că grupurile de ­co­lidători vor merge în comună după un program stabilit, iar copiii au fost însoțiți de cadrele didactice cunoscute în comunitate. Ineditul acestei situații este faptul că, pe lângă recuperarea unei tradiții, odată cu reluarea colindatului prin satele comunei Scorțoasa, au fost puse și bazele unei asociații care să promoveze tradiția, care să ajute copiii să le descopere și să le ducă mai departe.

„Mai toți copiii voiau să meargă să colinde. Din păcate, spuneau ei, lumea nu îi mai primea cu colindul; oamenii erau mai reticenți și nu mai deschideau porțile. <Dacă mergeți dumneavoastră cu noi, lumea prin sat vă cunoaște, și cred că o să fie diferit>, îmi spuneau copiii”, povestește Cristina Ciupercă, profesor la școala din Scor­țoasa, președintele Asociației „Tradiție pentru viitor”. Astfel că, aceasta a organizat copiii în cete de colindători și a pornit cu ei la pas prin satele comunei. „Am făcut grupe de ­co­lindători. Împreună cu prietena mea Gabriela, am făcut puncte de întâlnire cu grupe de colindători și i-am adus cu mașina pe toți în Policiori, în centrul comunei; de aici, am mers cu ei în aproape toate satele, chiar dacă este greu de ajuns peste tot. După ce au luat la pas satele și au mers atâția kilometri, copiii au picat seara rupți de oboseală. Am mai și găsit porți închise. Se temeau să deschidă și să răspundă pentru că vedeau ceata de colindători foarte mare. Așa am început să postăm fotografii și anunțuri că vom merge la colindat și am specificat zilele și orele la care vom ajunge în satul ­res­pectiv: Policiori, Scorțoasa, Tocila, Golu Grabicina. Și a avut impact. În anul următor, nu vă spun ce încântați au fost oamenii. Au vorbit între ei și au hotărât cu ce să aștepte fiecare colindătorii: unul cu gogoși, altul cu floricele, alții ne-au primit cu fructe, cu bomboane; a fost foarte frumos”, spune profesoara Cristina Ciupercă.

Cadrele didactice, care au mers la colindat împreună cu copiii, și-au dat seama cu această ocazie că, pentru a realiza activități extrașcolare cu copiii – activități de promovare a tradițiilor locale, autentice – trebuie să găsească o formulă potrivită și s-au gândit să înființeze o organizație neguvernamentală pe care au denumit-o „Tradiție pentru viitor”.

„După ce s-a terminat colindatul, am făcut o retrospectivă a evenimentului și ne-am gândit cum să facem să funcționăm legal și să avem o bază pentru acti­vitățile pe care dorim să le desfășurăm cu copiii. Ne-am spus că un ONG ar fi cel mai potrivit. De la colindat am mers mai departe și am zis să înființăm și niște ateliere. Toată lumea a fost încântată. Ne-au ajutat voluntarii când am făcut curățenie, la procurarea materialelor; toată lumea a muncit cot la cot cu noi. Avem o relație extraordinară. Le mulțumesc pentru faptul că vin și ajută. Unii sunt din Buzău, alții, cum este Nicoleta, vine de la Săpoca, Cezar, profesorul de sport, are catedră la Gălbinași și este din Berca. Toată lumea face naveta, dar, o dată pe săptămână, când avem atelierele, nu lipsește nimeni. Le mulțumesc din inimă”, povestește Cristina Ciupercă.  Pentru că pandemia a fost un obstacol pentru ­co­lindători, în 2020 s-a trecut la „colindatul virtual”: „Am înregistrat colindele și le-am trimis virtual. Anul acesta ne-am propus o colindă. Având în vedere că vacanța copiilor începe pe 24 decembrie, o să fie programul puțin cam încărcat. Dezbatem un calendar al colindelor ca să mulțumim pe toată lumea”, mai spune Cristina Ciupercă, președintele Asociației „Tradiție pentru viitor”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker