Economic

Protectia muncii: 10 echipamente necesare

Echipamentele pentru protectia muncii sunt special gandite pentru a asigura siguranta si confortul persoanelor care isi desfasoara activitatea in diverse medii solicitante, posibil periculoase. De asemenea, aceste echipamente protejeaza si previn uzura excesiva a hainelor si a incaltamintei si sunt purtate pentru a minimiza expunerea la ranire sau accidentare. In multe domenii ele sunt reglementate si trebuie sa indeplineasca o serie de standarde calitative. Iata cateva echipamente pentru protectia muncii necesare pentru diverse domenii de activitate.

Veste, pantaloni, jachete, impermeabile, combinezoane, salopete, imbracaminte de unica folosinta si antichimica – acestea sunt unele dintre cele mai importante articole pe care muncitorii din orice domeniu ar trebui sa le poarte.  

Veste reflectorizante

Vestele reflectorizante sunt echipamente pentru protectia muncii necesare in diferite domenii de activitate, de la constructii la drumuri. Acestea sunt disponibile in culorile galben neon sau portocaliu si sunt  prevazute cu benzi reflectorizante care ies in evidenta pe timp de noapte. Aceste echipamente sunt special destinate protectiei muncitorilor care se expun in medii lipsite de vizibilitate.

Combinezoane

Combinezoanele de protectie clasa 5/ 6 3M sunt special fabricate din material antistatic impotriva stropilor de lichid si particulelor nocive, fiind recomandate in industria farmaceutica, in domeniul reparatiilor auto, izolari termice sau medii in care se lucreaza cu mercur.

Salopete și pantaloni

Realizate din diferite tipuri de materiale, salopetele au rolul de a proteja suprafata pielii de contactul cu diferite substante sau scantei in cazul etapelor de sudare. Principalul avantaj al salopetelor este ca oferă protectie si in partea superioara a corpului, fiind potrivite pentru lucrul la interior, in ateliere, instalatii, amenajari, depozite, dar si pe santiere. 

Daca activitatea desfasurata presupune lucrul in aer liber sau zonele de risc sunt picioarele, atunci se poate opta pentru pantaloni. Acestia sunt similari salopetelor si oferă mobilitate si confort optim. Unele modele dispun de intarituri speciale in zona genunchilor. Atat salopetele, cat si pantalonii pot fi utilizati impreuna cu jachete de protectie. 

Manusi de protectie

In functie de activitatea desfasurata, angajatorii pot opta pentru diverse manusi pe care sa le puna la dispozitia muncitorilor. Astfel, exista manusi de protectie special fabricate pentru constructori (sudori si lacatusi, electricieni), dar si pentru industria chimica sau farmaceutica. 

Unele manusi sunt de unica folosinta, iar altele sunt reutilizabile, fabricate din piele, material textil sau combinatii intre cele doua materiale. In functie de materialul din care sunt realizate, acestea protejeaza mainile de frig, caldura excesiva, taiere sau substanțe nocive.

Viziere si ochelari

Aceste echipamente sunt menite sa asigure protectia ochilor atunci cand se lucreaza cu substante periculoase, in constructii sau in medii foarte prafoase. Din acesta categorie fac parte vizierele din policarbonat, ochelarii fumurii cu protectie UV si lentile antiaburire si antizgariere, rezistenti la impact cu particule, vizierele cu antifoane, ochelarii de protectie pentru sudura, ochelarii tip masca cu montura flexibila din PVC si ochelarii cu lentila de sticla pentru sudori. 

Echipamente pentru protectia capului

Capul este o alta parte a corpului care trebuie protejata atunci cand lucrezi in constructii sau in alte medii care ar putea duce la ranire sau accidentare. In aceasta categorie intra cagula ignifuga antistatica perfecta pentru mediile reci, caciuli tricotate cu fire reflectorizante din tesatura acrilica pentru vizibilitate sporita mai ales in timpul noptii, casti de protectie pentru santiere etc.

Capisoane

Capisoanele rotunde sau bonetele de unica folosinta pot fi folosite in clinici si spitale, dar si in laboratoare, cofetarii sau patiserii. De asemenea, acestea pot fi utilizate si in alte domenii precum catering sau saloane cosmetice. 

Incaltaminte

Nu doar partea superioara a corpului trebuie protejata in timpul muncii, ci si picioarele, mai ales atunci cand se lucreaza pe santiere, in conditii grele, la inaltime, in aer liber sau in diferite alte medii vitrege. In functie de domeniul de activitate, angajatorii se pot aproviziona cu urmatoarele echipamente de protectie pentru muncitori: cizme din cauciuc, sandale si pantofi cu protectie, bocanci de protectie sau inalti pentru protectie la frig, cu caramb inalt si bombeu metalic.

Echipamente pentru protectie respiratorie

Persoanele care lucreaza in medii toxice, cu particule de praf, cu un grad mediu sau mare de toxicitate (in constructii sau in laboratoare; in lucru cu fibra de sticla, lacuri, ciment, pentru medii cu mucegaiuri si bacterii), au nevoie de o buna protectie pentru caile respiratorii. De aceea, ei trebuie sa poarte masti special concepute, cu filtre bune, materiale hipoalergenice, semimasti sau masti integrale, masti de unica folosinta sau masti cu supapa (cum sunt cele FFP2 si FFP3).

Acestea sunt unele din cele mai comune si utilizate articole de protectie a muncii, special concepute pentru a feri mainile, capul, corpul, caile respiratorii si picioarele de accidente sau efecte adverse ale diversilor factori de risc ce pot sa apara in desfasurarea muncii.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker