Cultură

Tradiții la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena

Praznicul Sfinților Constantin și Elena, care are loc în fiecare an pe 21 mai,  este marcat de tradiții și obiceiuri. În această zi, în calendarul popular, este consemnată o sărbătoare adresată păsărilor de pădure, numită „Constandinu Puilor” sau „Constantin Graur”. Se crede că în această zi, păsările își învață puii să zboare.

Despre această zi se mai  știe că era hotărâtoare pentru transhumanță,  deoarece popular este data la care păstorii hotărau cine va fi baci, unde se vor face stânele și pe cine vor angaja să le păzească pe timpul pășunatului.

Țăranii stăteau în jurul unui foc, considerând că îi va apăra de rele.  Prin fumul de la acest foc erau trecute și oile, ca să fie ferite și ele de rele, pe timpul cât se vor afla singure la stână.

Sărbătoarea Împăraților Constantin și Elena este legată de simbolul Sfintei Cruci, deoarece, potrivit legendei, Sfântului Constantin i s-a arătat semnul Crucii pe cer cu inscripția „In hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui), înainte de înfruntarea cu păgânul Maxențiu, potrivit crstinortodox.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker