Cultură

Tradiții de Sfinții Trei Ierarhi

Astăzi, marți, 30 ianuarie, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. În popor această zi se mai numește  „Trisfetitele”, „Filipii de Iarnă”,„Teclele”. Se serbează, spun oamenii, fiindcă înseamnă intrarea creștinilor în biserică și de aici a început credința în Dumnezeu și trebuie aprinsă o lumânare și dată de pomană, pentru ca întreaga viață să fie luminată. Romulus Antonescu consemna în „Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești (2016)”, pe care îl citează Muzeul Național al Țăranului Român, că„ „Trisfetițele”, adică cei trei ierarhi, ar fi dormit trei sute de ani și, deșteptându-se, au spus oamenilor ce au văzut, despre cei ce fac rău și cum astfel se pedepsesc singuri și i-a învățat să facă bine”.

Cei trei ierarhi sunt considerați, în credința populară, drept vindecători de boli. În ziua în care sunt sărbătoriţi, nu se lucrează, fiind rău de ars, de friguri şi de pagubă. Se spune că cine munceşte în această zi ar putea să nu-i meargă bine în casă sau chiar să orbească.Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă. Agricultorii spun că de la această data se schimbă vremea: „se strâmbă pârtiile”; vremea dă spre primăvară și că dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Biserica ne spune că Sfântul Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur au lăsat şi Liturghiile care le poartă numele.

  • Despre Sfântul Ioan Gură de Aur se arată că a întrecut pe toţi filosofii în cuvinte şi mai ales în iscusinţa, înlesnirea şi frumuseţea vorbirii. El a fost ierarh al Bisericii lui Hristos şase ani. S-a săvârşit în Comane, surghiunit de împărăteasa Eudoxia.
  • Despre Sfântul Vasile cel Mare se spune că a studiat mult în domeniile ştiinţelor şi filosofiei. A ocupat scaunul arhiepiscopal al mitropoliei Cezareei Capadociei, la vârsta de 37 de ani și a păstorit Biserica opt ani. Sfântul Vasile a întemeiat, lângă Cezareea, diferite aşezăminte pentru alinarea suferinţelor celor bolnavi şi nevoiaşi: spitale, azile, ospătării, şcoli şi altele.
  • Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu sau Teologul a păstorit Biserica Constantinopolului vreme de 12 ani şi a trăit 80 de ani.

În România, mai multe biserici au fost închinate celor trei sfinți. De o frumusețe rară este  „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie domnitorului Vasile Lupu. Biserica a fost ridicată între anii (1637-1639), ca necropolă domnească. În anul 1641 în Biserică au fost aduse de la Constantinopol pe 23 aprilie 1887, moaștele Sfintei Parascheva. Ele au fost mutate la Catedrala Mitropolitană din Iași, după sfințirea acesteia. În Biserica „Trei Ierarhi” își dorm somnul de veci domnitorii  Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir și primul domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza.

 

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker