ActualitateCultură

Tradiții de Sfântul Vasile

Pe 1 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Vasile, cel mai mare teolog creștin, la loc de cinste între scrierile sale fiind „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”. În istoria creştină este consemnat cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.  Sfântul Vasile se afla în relații de prietenie cu Junius Soranus, guvernatorul sau comandantul militar al provinciei romane Scythia Minor (Dobrogea) .

Este binecunoscută corespondența arhiepiscopului Vasile cel Mare de Cezareea Capadocia cu Junius Soranus și cu Biserica din Sciția pentru a fi trimise în Asia Mică moaștele Sfântului Sava, care a fost înecat la 12 aprilie 373 de către goți în râul Museos, identificat cu Buzăul nostru.  După ce a primit moaștele Sfântul Sava Gotul la Cezareea Capadociei, Sfântul Vasile mulțumește în două scrisori 164 și 165, prietenului și compatriotului său, arhiepiscopul Ascholius al Tesalonicului, în termeni foarte călduroși.

În decursul timpului, ideile Sfântului Vasile cel Mare au influențat monahismul românesc mai întâi prin Sfântul Nicodim de la Tismana (1406), iar mai târziu prin Paisie Velicicovski ( 1794), dar și pe alte căi.

Sfântul Vasile cel Mare a fost arhiepiscop în secolul al IV-lea  și era considerat un adevărat doctor al Bisericii. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370.

Sfântul provenea dintr-o familie creștină deosebită. Sora sa, Macrina, și fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinți. Sf. Vasile a urmat școli în Cezareea, Bizanț și Atena și s-a remarcat prin profunde cunoștințe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică. Sf. Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani. Despre el se spune că este păzitorul de duhuri rele. Sf. Vasile e unul dintre sfinții care au făcut minunile cele mai mari și e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra diavolilor. Moliftele Sf. Vasile este considerată una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare și sunt citite în cazul demonizaților sau în particular a celor care au nevoie de aceste rugăciuni.

Potrivit tradiției, dacă ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, populația va fi sănătoasă.

În Ajunul Sfântului Vasile, în Moldova se așează 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care lună va ploua și în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea lună va fi ploioasă, dacă nu, este semn de secetă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker