Cultură

Totul despre „La blouse roumaine” în atelierele Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”

Cu prilejul Zilei Universale a Iei, Muzeul Jude­țean Buzău organizează joi, 24 iunie, între orele 12.00 și 14.00, un atelier de cusut motive tradiționale, la ­se­diul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”. „Pentru a celebra ia românească, vom oferi tuturor doamnelor și domnișoarelor care poartă ie, în data de 24 iunie, oportunitatea de a ­rea­liza fotografii, gratuit, alături de iile din expoziția permanentă de etnografie”, transmit organizatorii.

Cei care s-au înscris la acest atelier au posibilitatea să realizeze semne de carte din etamină cu motive ornamentale, ce se regăsesc pe iile din colecția muzeului. Participanții la atelier vor beneficia și de un tur gratuit ghidat al expoziției permanente de etnografie, pe parcursul căruia au posibilitatea să afle informații despre cum erau realizate iile, mate­ria­lele utilizate, modul de ornamentare și semnificațiile motivelor decorative.

„Noi, ca instituție mu­zeală, avem experiența atelierelor de cusut însemne tradiționale, ateliere care erau realizate în fiecare an, mai multe pe an, la sediul central, în conexiune cu expoziția <Ocolul lumii pe jos – povestea celor 497 perechi de opinci>. Mai multe sute de copii au învățat, în câțiva ani de zile, să coase însemne tradiționale pe etamină. Și mai interesant este faptul că nu ne propunem doar un atelier de lucru manual pur și simplu, ci participanții la ateliere vor primi și explicații reprezentând, de la origine, semnificația elementelor de pe ii, motivelor tradiționale de pe ii, până la evoluția lor de-a lungul timpului”, spune managerul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Ziua Universală a Iei a fost inițiată în anul 2013 de comunitatea „La Blouse Roumaine”, care a dorit ca bluza tradițională românească, împreună cu tradiția noastră, să devină un adevărat brand de țară.  Denumirea comunității reprezintă, de fapt, titlul unui tablou rea­lizat de pictorul francez Henri Matisse, care a rea­lizat o imortalizare a iei românești, „La blouse rou­maine”, creația fiind expusă la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris. Și pictorii români au imortalizat frumoasa cămașă în lucrările lor. Astfel,  Constantin Daniel Rosenthal a imortalizat-o pe Maria Rosetti, în „România ­re­voluționară”, purtând atât ie, cât și năframă. Ia româ­nească apare și în tablourile semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Nico­lae Tonitza, Dumitru Gheață, Francisc Șirato etc.

Despre această sărbă­toare, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, a mai spus: „Este Ziua Internațională a Iei, iar pentru noi, românii de pretutindeni, este o bucurie, pentru că este un simbol al nostru, este un ­element indisolubil care se leagă de evoluția noastră istorică și culturală. Nu vom rata niciun moment să punem pe tapet în fața unei comunități județene și naționale cât mai multe momente, zile speciale, care au legătură tot ceea ce înseamnă tradiția și folclorul poporului român. Muzeul de Etnografie <Ver­gu Mănăilă> beneficiază și de un colectiv coordonat de către muzeograful de etnografie Raluca Bra­șoveanu, care a adus plusvaloare întregului muzeu și acti­vității lui. Este foarte important, în realizarea acestor obiective, și faptul că Muzeul de Etnografie Casa <Vergu Mănă­ilă> are personal calificat, specializat și dedicat”, a mai spus ­ma­nagerul Muzeu­lui Jude­țean.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker