vineri, 16 aprilie 2021

Tot mai puțini donatori de sânge în pandemie

Joi, 11 martie, la Centrul de Transfuzii Buzău s-au prezentat elevi din anul terminal ai Liceului Teologic „Chesarie Episcopul”. Ei vin în întâmpinarea unei nevoi acute de sânge creată odată cu instalarea pandemiei de Covid-19. Virusul pune în pericol și viețile celor care nu s-au îmbolnăvit pentru că, este de acum un fapt cert, numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic odată cu pandemia.

Conducerea Centrului de Transfuzii a făcut repetate apeluri către buzoieni să doneze sânge, de care depinde viața atâtor oameni, cum ar fi a celor care urmează tratamente oncologice, care nu își permit să oprească transfuziile, a celor care ajung pe masa de operație atât în spitalele din Buzău, dar și din Capitală.

Despre situația donării de sânge la Buzău în această perioadă, directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun, spune: „Ai campanie, ai 100 de donatori, nu ai campanie, ai 20-30 donatori. Am primit ajutor de la unități militare și am început o campanie cu Poliția, pe care o să o terminăm pe 25 martie. Seminarul a trimis donatori. Vin, în general, donatorii noștri tradiționali: militari, polițiști, jandarmi. Lucrăm însă în salturi, iar nevoia de sânge este constantă, sunt tot timpul pacienți în spitale care să aibă nevoie de terapie transfuzională. Noi ajutăm și spitalele din Capitală, unde ajung mulți pacienți buzoieni. Din fericire, au fost și câțiva pacienți buzoieni care au ajuns în București, pentru care au venit foarte mulți buzoieni la donare. Buzoienii, așa cum s-au mobilizat la plasma Covid, la Colectiv, în situația în care avem cazuri în spitalele din București, totdeauna vin la donare”.

 

loading...