Economic

Tot ce trebuie să știi despre concediul de creștere a copilului în 2023

Indiferent dacă te pregătești să devii părinte prin naștere sau adopție, este esențial să fii la curent cu legislația actuală privind concediul de creștere a copilului. Legile se modifică frecvent, iar sarcina sau procesul de adopție pot fi perioade în care ești preocupat în primul rând de bunăstarea ta și a copilului.

Durata concediului de creștere a copilului

Ca părinte, este important să cunoști drepturile și beneficiile legale referitoare la perioada de creștere a copilului până la vârsta de doi sau trei ani (în cazul copiilor cu dizabilități). În această perioadă, părintele primește o sumă de bani în limita stabilită de lege, dar trebuie să îndeplinească condiția de a fi obținut venituri impozabile timp de 12 luni înainte de nașterea copilului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.

Cine poate beneficia de indemnizație?

Pot beneficia de indemnizație următoarele categorii de persoane:

  • Părinții copilului;
  • Persoana care a adoptat copilul;
  • Persoana care a luat în plasament copilul;
  • Tutorele copilului.

Dacă te încadrezi într-una dintre aceste categorii, vei beneficia de o perioadă de concediu de maximum doi ani de la naștere. În cazul copiilor cu dizabilități, părintelui i se acordă concediu de trei ani.

Perioadă după care mulți părinți fie apelează la o bonă, fie îi lasă pe cei mici cu rudele.

O altă condiție pe care părintele trebuie să o îndeplinească este să fi obținut venituri impozabile pe o perioadă de cel puțin 12 luni înainte de nașterea copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii și asimilate salariilor, precum și din activități independente, activități agricole, silvicultură, piscicultură și venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Cum se calculează indemnizația de creștere a copilului?

Indemnizația poate fi acordată părintelui eligibil indiferent de numărul de copii pentru care a beneficiat în trecut de acest beneficiu social. În perioada de creștere a copilului, care poate dura doi sau trei ani, beneficiezi de indemnizație socială, acordată de statul român. În acești doi sau trei ani, contractul tău de muncă este suspendat. Este un drept financiar pe care îl poți obține dacă te încadrezi în categoriile de persoane menționate mai devreme, dacă ai obținut venituri ce au fost supuse impozitării în ultimele 12 luni anterior nașterii copilului și dacă îndeplinești următoarele condiții:

  • Ești cetățean român, străin sau apatrid;
  • Ai domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
  • Locuiești împreună cu copilul sau copiii pentru care se solicită indemnizația și ești responsabil/ă de îngrijirea acestuia/acestora.

Documentele necesare pentru obținerea indemnizației

Pentru a beneficia de concediu de creștere a copilului și de indemnizație, trebuie să depui la agenția teritorială de plăți și inspecție socială de pe raza domiciliului sau reședinței tale, în termen de 60 de zile lucrătoare de la încheierea concediului de maternitate, următoarele documente:

Cerere tip pentru acordarea indemnizației de creștere copil;

Ce este stimulentul de inserție?

Mulți părinți aleg să se întoarcă la muncă înainte de încheierea perioadei de doi ani de concediu. În acest caz, nu mai primesc indemnizația respectivă, dar au posibilitatea de a solicita un stimulent de inserție.

Acestea sunt informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoști despre concediul de creștere a copilului în 2023.

Limitările indemnizației de creștere a copilului

Începând cu 1 martie 2022, s-au stabilit noi limite pentru indemnizația de creștere a copilului. Înainte, valoarea minimă a indemnizației lunare era de 1.250 lei. Acum, a crescut la 1.314 lei, aceasta fiind suma minimă pe care părintele eligibil o poate primi lunar în perioada de concediu. De asemenea, indemnizația lunară nu poate depăși suma de 8.500 lei.

Metoda de calcul a indemnizației

Indemnizația este calculată ca fiind „85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anterior datei nașterii copilului” (OUG nr. 111/2010). Cu toate acestea, indiferent de venitul părintelui, indemnizația nu poate fi mai mică de 1.314 lei și nici mai mare de 8.500 lei.

Situații speciale

Există cazuri în care părintele solicită concediu de creștere a copilului la mai puțin de un an de la încheierea concediului anterior. Dacă în perioada dintre concedii ai lucrat, dar ai obținut venituri mai mici decât cele pe baza cărora s-a calculat prima indemnizație, vei beneficia de aceeași valoare a indemnizației lunare ca în perioada primului concediu.

De asemenea, sunt frecvente situațiile în care mamele nasc pentru a doua oară înainte de încheierea primului concediu de creștere a copilului. În aceste condiții, părintele poate trece dintr-un concediu în altul, beneficiind de o valoare minimă a indemnizației lunare (1.314 lei). Al doilea concediu se încheie atunci când al doilea copil împlinește doi ani.

Venituri suplimentare în perioada concediului de creștere a copilului

În general, părintele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului nu mai poate realiza alte venituri în perioada celor doi sau trei ani de concediu. Cu toate acestea, există câteva excepții de la această regulă:

  • Părintele beneficiar primește tichete de cadou, prime sau anumite sume de bani în baza legii sau a contractului colectiv/individual de muncă în perioada de concediu pentru creșterea copilului;
  • Părintele beneficiar are funcția de consilier local sau județean și primește indemnizație în temeiul acestei calități;
  • Părintele beneficiar desfășoară o activitate în perioada concediului, dar nu obține în decursul unui an venituri impozabile a căror valoare netă depășește de cinci ori cuantumul minim al indemnizației (6.750 lei).
  • Dacă ești în concediu de creștere a copilului și obții venituri din chirii sau dividende, nu riști să pierzi indemnizația. Dreptul la indemnizație este suspendat numai dacă obții venituri suplimentare ce nu se încadrează în excepțiile prevăzute de lege.

Obligațiile părintelui în concediu de creștere a copilului

Persoanele care se află în concediu de creștere a copilului și primesc indemnizație au obligația de a anunța în scris la primărie dacă intervin modificări ce ar putea duce la pierderea ajutorului financiar. Neîndeplinirea acestei obligații poate atrage o amendă de până la 2.000 lei.

Acestea sunt informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoști despre concediul de creștere a copilului în 2023. Este important să fii la curent cu drepturile tale și să te pregătești corespunzător pentru această perioadă importantă din viața ta și a celor mici.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker