Educație

Fundația Comunitară Buzău, întâlnire cu „Generația Z”

Fundația Comunitară Buzău a organizat evenimentul local de networking „Seri sociale” dedicat liceenilor buzoieni. Au participat 18 elevi de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”, Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu”, Liceul Tehnic, Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil”, Colegiul Național Pedagogic „Spiru C. Haret”, Liceul Agricol „Doctor C-tin Anghelescu”, Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman”, Colegiul Economic Buzău, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „B.P. Hasdeu”. Este vorba despre o întâlnire de consultare cu tinerii, pentru că spun reprezentanții Fundației, și-au îndreptat atenția către „Generația Z”,  adică spre „categoria tinerilor cu vârste cuprinse între 15-19 ani, care au capacitatea de a privi spre viitor și de a oferi idei și soluții care pot aduce un impact real în comunitate”. De la această generație, mai spun reprezentanții Fundației Comunitare, „ne dorim să construim fonduri și programe adaptate nevoilor și așteptărilor tinerilor și ne dorim să culegem informații din medii cât mai diverse”; acesta este și motivul pentru care au invitat la dialog reprezentanți a 10 licee din Buzău.

Este de apreciat interesul tinerilor  pentru astfel de întâlniri având în vedere și faptul că și-au dedicat din timpul lor, ei aflându-se  în perioada vacanței.

Subiectele discutate în cadrul acestei întâlniri cu liceeni au atins teme referitoare la felul în care văd tinerii implicarea Fundației Comunitare Buzău în susținerea educației prin programele locale desfășurate. De asemenea,  reprezentanții Fundației Comunitare Buzău mărturisesc că au încercat în această întâlnire să afle care sunt așteptările tinerilor de la comunitate, dar și ce fac ei după terminarea liceului și, nu în ultimul rând, dacă au în plan să revină în Buzău după terminarea facultății. „I-am întrebat cum văd ei comunitatea buzoiană și dezvoltarea orașului, ce activități îi atrag în Buzău, în ce proiecte fac voluntariat sau ar  dori să facă voluntariat, ce îi motivează să se implice pe plan local, ce oportunități oferă Buzăul și cu ce probleme se confruntă”.

„Ne-am bucurat să aflăm că au parte de cursuri de prim-ajutor, de prevenție în caz de cutremur, incendiu, dar și-ar dori să fie o continuitate a acestor cursuri.  Cel mai interesant a fost să aflăm că ei sunt dispuși și își doresc să voluntarieze. De asemenea, foarte importantă este necesitatea unui program pe termen lung care să răspundă nevoilor tinerilor în ceea ce privește starea lor emoțională, bullying și educație sexuală, nevoi identificate ca fiind esențiale în schimbarea mentalității și creștererea armonioasă a tinerilor. În plus, tinerii cred că lipsa unei Universități în Buzău amplifică fenomenul de migrare, pentru că majoritatea aleg să rămână în orașele unde au terminat facultatea, care le oferă oportunități de job și dezvoltare”, concluzionează reprezentanții organizației neguvernamentale buzoiene după această  primă întâlnire cu tinerii în cadrul proiectului „Seri sociale”.

Fundația Comunitară Buzău este o organizație non-guvernamentală și non-profit care construiește contexte favorabile: fonduri, programe, evenimente, pentru ca resursele locale să se întâlnească cu inițiativele și să genereze astfel proiecte ce dezvoltă potențialul comunității buzoiene.

Articole similare