Actualitate

DOCUMENT | Topul județelor cu cele mai multe concedii medicale. Unde se află Buzăul

În România au fost acordate în total, în anul 2023, 3.361.223 de certificate de concediu medical, arată datele transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la solicitarea HotNews.ro. În Top10 al județelor cu cele mai multe certificate de concediu medical acordate în 2023 apar, pe lângă București și județele cele mai populate, precum Cluj, Iași sau Timiș, și județele Prahova (locul 3 la nivel național la certificate de concediu medical), Mureș (locul 5 la nivel național), Sibiu (locul 7 la nivel național), Argeș (locul 9) și Brașov (locul 10). În top 10, pe locul 8 la nivel național, figurează și AOPSNAJ (Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești), cu 122.327 de certificate de concediu medical acordate anul trecut.

La polul opus, județele cu cele mai puține certificate de concediu medical acordate sunt: Călărași, Ialomița, Tulcea, Vaslui și Caraș, însă trebuie ținut cont și de faptul că în aceste județe și numărul de locuitori este mai mic decât în județele din top. Județul Buzău se află pe locul 30 în top.

Precizăm că numărul de certificate de concediu medical nu este neapărat același cu numărul persoanelor care au beneficiat de concediu medical, deoarece baza de date a CNAS înregistrează numărul de certificate acordate, nu și numărul persoanelor; nu sunt comparate CNP-urile, astfel că CNAS nu are o evidență a persoanelor care au beneficiat de concediu medical, ci doar a numărului de certificate. O persoană poate primi,
într-un an, câteva certificate de concediu medical, în funcție de gravitatea afecțiunilor de care suferă.

Durata concediului medical în România, între 4 zile și 2 ani

Potrivit legislației din România, o persoană poate beneficia de concediu medical de la o perioadă minimă de 4 zile – certificat acordat de medicul de familie pentru afecțiuni minore – până la 2 ani de concediu medical, în cazul unui pacient oncologic. Unui pacient oncologic care primește concediu medical timp de 2 ani nu i se eliberează un singur certificat de concediu medical, ci mai multe certificate, concediul medical fiind prelungit periodic.

Vezi AICI topul concediilor medicale pe județe.

Cum răspunde președintele CNAS acuzațiilor premierului

Peste 3,3 milioane de concedii medicale au fost acordate în total în România în anul 2023. Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale, precum și pentru probleme care țin de sănătatea mamei și a copilului, declara, pe 19 februarie, într-o întâlnire cu presa, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea. De asemenea, multe concedii au fost acordate și pentru afecțiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile și afecțiuni intercurente, mai spunea atunci Valeria Herdea, de profesie medic de familie.

„În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, așa cum îi spunem noi, populația este într-adevăr bolnavă și trebuie să ne gândim la acest aspect. De aceea ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populației”, mai spunea Valeria Herdea. Potrivit președintelui CNAS, România are 207.722 de pacienți oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populații”, spunea Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ea mai preciza și că numărul concediilor medicale este mai mic decât al persoanelor care au beneficiat de concediu medical, deoarece o persoană poate beneficia de mai multe certificate de concediu medical – acesta se poate prelungi periodic.

Declarațiile din luna februarie ale președintelui CNAS Valeria Herdea au venit în plin scandal legat de impozitarea cu 10 la sută a concediilor medicale introdusă de Guvern începând cu data de 1 ianuarie, prin Ordonanță de Urgență. Ulterior, în februarie, Senatul a eliminat amendamentul impozitarea concediilor medicale, pe fondul scandalului din spațiul public, însă premierul Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit de faptul că „în România s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale acordate pentru strănutat şi răceală”, iar pentru aceste concedii „ar trebui aplicată scutirea de impozit”. Proiectul privind eliminarea impozitării concediilor medicale așteaptă acum votul Camerei Deputaților – for decizonal.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker