duminică, 09 august 2020

Top 4 trucuri prin care să ajuți copilul să adore școala

Educația copilului tău este una dintre cele mai dificile încercări ale rolului de părinte. Atunci când aceasta devine o rutină în viața lui, odată cu începerea școlii, este important să faci totul să meargă spre binele lui, fără ca acesta să resimtă negativ schimbarea.

Ce poți face dacă școala nu este activitatea preferată a copilului tău? Poți apela la câteva trucuri care vor face din orele de clasă și din temele de acasă un prilej de bucurie! Pornește la drum cu optimism și nu uita că ai trecut și tu prin asta, motiv pentru care trebuie să îi oferi înțelegere micului învățăcel, a cărui sete de cunoaștere îl va pregăti pentru o viață armonioasă.

Transformă realizarea temelor într-o activitate distractivă

Temele nu sunt o pedeapsă dată de profesor. Mai degrabă, acestea sunt o oportunitate de a practica ceea ce copilul a învățat în clasă. Menține o atitudine pozitivă în privința temelor, iar aceasta va fi contagioasă.

Uneori, copiii cred că oamenilor mari le este ușor să facă anumite lucruri care pentru ei acestea par dificile. Un concept motivant pe care îl poți folosi în această privință este regula celor 10.000 de ore, propusă în cartea Excepționalii. Povestea succesului, de Malcom Gladwell.

Cei mai mari sportivi, muzicieni, inventatori și dansatori au exersat de-a lungul a cel puțin 10. 000 de ore înainte de a avea cu adevărat succes în domeniile lor. Iată cum poți transforma temele de făcut acasă în activități distractive:

  • Utilizează stimulente ca premii pentru exerciții terminate corect – snack-uri mici (un iaurt cu fructe, cereale sau două pătrățele de ciocolată), autocolante amuzante pentru ghiozdan, caiete sau cărți, timp petrecut la televizor sau pentru jocuri pe calculator. Indiferent ce alegi să folosești, amintește-ți că obiectivul tău final este să contribui la dezvoltarea unor obiceiuri bune pentru viitorul educațional al copilului tău.
  • Creează un spațiu în care copilul poate lucra nedistras și care să îi ofere energie – evită ca în apropierea locului de făcut teme să existe televizor, jucării sau alte obiecte care îl fac să uite de teme. Biroul sau masa la care acesta lucrează trebuie să aibă suprafețele libere, iar zona de lucru trebuie să ofere un ambient plăcut, cu multă lumină naturală.
  • Folosește desene colorate, care stimulează imaginația. Copiii mici, care abia au început aventura școlară, sunt greu de desprins din viața ce până de curând a însemnat doar joacă. Tranziția se poate face cu ușurință, dacă utilizezi în procesul învățării cartonașe cu desene colorate, făcute chiar de tine, pentru exerciții ce încep ca un joc.
  • Stabilește momente de pauză. Temele nu trebuie să fie terminate dintr-o răsuflare, fără a ridica ochii din cărți și caiete. Conturează împreună cu cel mic un program ușor de urmărit – 20-30 minute de lecții urmate de 5-10 minute de relaxare.

Cumpără-i rechizitele potrivite pentru a-l stimula

Aici poți descoperi o modalitate perfectă de a include copilul în activități ce-l vor ajuta să își dezvolte simțul responsabilității. Înainte de începerea anului școlar, faceți împreună o listă de rechizite necesare și stabiliți și un buget clar. Lasă-l să își aleagă creioanele preferate sau caietele cu desenele care îi plac cel mai mult, dar adu-i tot timpul aminte de faptul că trebuie să vă încadrați într-o sumă de bani.

Astfel, acesta va învăța să renunțe la lucruri de care nu are neapărat nevoie, în favoarea unora ce nu-i pot lipsi. Mai mult decât atât, dacă respectă planul și obține tot ce ați trecut pe listă, fără a depăși bugetul, oferă-i o recompensă și adaugă în coș un obiect la care a renunțat cu greu.

În alegerea rechizitelor potrivite, îndrumă-l către obiecte ergonomice, care îi ușurează timpul petrecut realizând temele, dar cu un design proaspăt, care să îl stimuleze. Numeroase studii au demonstrat faptul că violetul, oranjul, albastrul și verdele sunt culori ce pot contribui la îmbunătățirea concentrării și a dezvoltării imaginației, motiv pentru care este important să iei acest factor în calcul atunci când cumperi rechizitele de pe listă.

Stimulează-i creativitatea prin joc și lectură

Copilul dezvoltă prin joacă numeroase funcții, care sunt fundamentale pentru dezvoltarea creierului. Jocurile ajută la inițierea conexiunilor dintre neuroni, care  îmbunătățesc memoria și construiesc o relație armonioasă și stabilă între cele două emisfere cerebrale. Astfel, prin joacă se creează abordări unice, care le permit celor mici să se exprime într-un mod original și creativ și să dezvolte abilități precum flexibilitatea, dorința de a învăța, de a rezolva problemele și de a crea noi modele.

Pentru a realiza o tranziție ușoară între joc și educație, lectura este alegerea potrivită. În afară de îmbunătățirea funcției cognitive, lectura ajută memoria și îmbunătățește capacitatea de concentrare. În plus, o minte gălăgioasă poate fi liniștită prin lectură, pentru că aceasta tinde să solicite atenția, iar imaginația este folosită într-un scop singular, și anume pentru întelegerea textului parcurs.

Încurajează-l să exploreze și să descopere mereu lucruri noi

Plafonarea poate să apară și la cei mici, nu doar în viața adulților. O materie care îi face probleme nu va deveni de la sine mai ușor de înțeles, așa că explică-i copilului tău faptul că orice obstacol apărut în procesul învățării poate fi depășit cu determinare și exercițiu.

O abordare nouă față de o problemă recurentă îi poate oferi acestuia o altă perspectivă, care să îl ajute să stăpânească un concept dificil. Încurajează-l să încerce lucruri noi, care îi vor lărgi orizonturile cunoașterii, explorând alternative. În era tehnologiei, orice informație este la un click distanță – îndrumă-l să folosească resursele pe care le are la dispoziție pentru a afla mereu ceva nou, care să îi îmbogățească în mod distractiv cultura.

Poate că nu fac tumbe de fericire, atunci când ceasul sună cu alarma de dimineață, însă cei mici pot fi ajutați să nu resimtă școala drept un calvar. Comunică deschis cu cel mic și învață-l să nu se teamă de școală, aplicând sfaturile de mai sus, iar venirea dimineții se va putea transforma într-un moment de bucurie pentru el!

 

 

loading...
error: Content is protected !!